evo kako ih se riješiti

Ovi nametnici hrane se mrtvom ljudskom kožom i izazivaju alergije

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Grinje u kućnoj prašini iza sebe ostavljaju svoj otpad, ali i svoja mrtva tijela što može izazvati mnoge alergije, a najčešće je to astma i to posebice kod djece. Mogu se nalaziti i u madracima, jastucima i pokrivačima, a u toploj i vlažnoj kući mogu preživjeti čak godinu dana, prenosi N1.

Nametnici vrlo blisk krpeljima i paucima jesu upravo grinje koje se nalaze, u većoj ili manjoj mjeri, u svakom kućanstvu. Grinje su premale da bi ih se vidjelo golim okom te je za to potreban mikroskop, ali njihovu prisutnost mogu pokazivati određeni simptomi kod ukućana.

Vrste grinja koje uzrokuju alergijsku reakciju i potiču stvaranje same alergije jesu Dermatophagoides pteronyssinus i Dermatophagoides farinae. Najčešće su grinje iz prašine glavni krivci zarazvoj astme kod djece.

Idealno stanište za grinje je bilo kakva vrsta tkanine na koju se mogu ‘uhvatiti’ – tepisi, zavjese, tapecirani namještaj, madraci, jastuci, deke, popluni, plišane igračke i slično. U toplom i vlažnom kućanstvu grinje mogu preživjeti čak cijelu godinu.

Grinje se hrane mrtvom ljudskom kožom, a alergijsku reakciju izazivaju zbog toga što za sobom ostavljaju izmet, ali i svoja mrtva tijela što je glavni okidač za osobu koja pati od astme ili ima alergiju na prašinu i grinje.

Simptomi koji mogu upućivati na to da u kućanstvu ima previše grinja su:

–otežano disanje 

– “piskutanje” prilikom disanja

– curenje nosa

– kihanje

– suhi kašalj

– svrbež i/ili peckanje očiju

–rani znakovi astme 

Ovih kućnih nametnika nemoguće se u potpunosti riješiti, ali se svakako njihova prisutnost može ograničiti i smanjiti.

Ono što ubija grinje je niski nivo vlage ili ekstremne temperature, zato je važno da se tijekom zimskih mjeseci kada se kućanstvo najviše grije često provjetravaju prostorije.

Ako u kućanstvu živi osoba koja ima astmu ili alergiju na prašinu i grinje, važno je da se izbace stvari poput nepotrebnih tepiha, zavjesa i sličnih predmeta koji su idealna staništa za ove nametnike. Ako se radi o djetetu, plišane igračke potrebno je često prati ili ih stavljati svaki dan u zamrzivač.

Također, važno je redovito usisavati i čistiti prostorije u kojima živite kako se prašina, a samim time i grinje, ne mogu toliko proširiti.

sobe koje imaju alergiji na grinje najčešće s time žive do kraja života jer za to nema konkretnog lijeka, ali pravilnim održavanjem kućanstva mogu si znatno olakšati suživot s tim nametnicima. Kada se alergija na grinje akumulira u astmu, tada je posebice važno održavati uvjete za oboljelu osobu kako se ne bi inicirali napadaji astme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini