PARIZ

Prije 90 godina se rodila glumačka legenda Jean-Paul Belmondo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prije devet desetljeća u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine rodio se francuski glumac Jean Paul Belmondo, koji je slavu stekao ulogom mladog gangstera u filmu redatelja Jean-Luc Godarda "Do posljednjeg daha" iz 1960., nakon čega je postao ikonom francuskog novog vala.

Belmondo se u svojoj mladosti bavio boksom i nogometom, a već s 20 godina je stao na pozornicu.

Diplomirao je glumu na Pariškom konzervatoriju, a u filmskom svijetu se proslavio na početku 60-ih godina prošloga stoljeća.

Nakon uspjeha u Godardovom filmu, glumio je u filmovima redatelja poput Claude Chabrola i Vittorija De Sice. Ponovno je surađivao s Godardom 1965. na snimanju filma "Ludi Pierrot", a 1974. se pojavio u glavnoj ulozi u remek-djelu redatelja Alaina Resnaisa "Stavisky...".

Belmondo je od početka 1970-ih godina sve češće igrao u akcijskim filmovima i krimićima, poput filma "Profesionalac" iz 1981. godine.

Ponovno je nastupao u kazalištu 90-ih godina prošloga stoljeća.

Nakon što je pretrpio blaži oblik moždanog udara, glumio je još u cjelovečernjem filmu "Čovjek i njegov pas" iz 2008.

Dobio je više nagrada u svojoj glumačkoj karijeri: Cezara za najbolju mušku ulogu 1989., Zlatnu palmu za životno djelo na filmskom festivalu u Cannesu 2011., Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom filmskom festivalu 2016. i Cezara za životno djelo 2017.

Na ovogodišnju obljetnicu Belmondovog rođenja su u Parizu donijeli odluku da se šetalište ispod mosta Bir-Hakei preimenuje u šetalište Jean-Paula Belmonda, prema francuskoj tiskovnoj agenciji AFP.

Bebel, kako je glasio glumčev nadimak, upravo je na tom mjestu snimio kultnu scenu iz krimića Henrija Verneuila "Peur sur la ville" (Strah nad gradom) iz 1975. godine.

Glumac je umro u 89. godini 6. rujna 2021. Zdravlje mu se pogoršavalo od moždanog udara 2011.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum