(Hina/EPA)
Na farmi blizu Hanoja, Le Van Hien odabire najbolje pile iz jata takozvanih Dong Tao kokoši, poznatih i kao vijetnamski zmaj, vrste za koju su karakteristične noge debele poput ljudske podlaktice, a na tržištu postiže cijenu i do 2000 dolara po komadu.
Kvrgave noge Dong Tao vrste, nazvane po istoimenoj općini u sjevernome vijetnamskom okrugu Khoai Chau u kojemu je ova vrsta kokoši uzgajana kao poslastica za careve još prije 600 godina, smatraju se delikatesom, a osobito su popularne među imućnijim stanovnicima u vrijeme lunarne nove godine, poznate kao Tet.
Nastaju pažljivom selekcijom mutiranih primjeraka i ne križaju se s ostalim vrstama.
Četiri kilograma teška Hienova kokoš, čije noge čine oko petine njezine tjelesne težine, prodana je za oko 150 dolara, no vrijednost posebno velikih primjeraka ove peradi procijenjene su na 1500 do 2000 dolara. Vlasnici neke od njih čak prijavljuju na natjecanja ljepote.
Ključno za kvalitetu okusa ove vrste je prehrana peradi kukuruzom i rižom, kao i slobodan uzgoj, otkrio je Hien AFP-u.
Premda se kokoši nesilice drže u baterijskim kavezima, koji su brojnim zemljama u svijetu odavno zabranjeni, pilići koji se uzgajaju radi mesa puštaju se na slobodu u manjem vrtu.
Kupac Le Van Luan redovita je mušterija, a meso Hienovih kokoši poklonit će za kraj godine svojim poslovnim partnerima i rodbini.
"Najbolji dio mesa kokoši Dong Tao je koža njihovih nogu. Što su im noge veće, to je jelo ukusnije", rekao je.