PULA

Pula: Skira osvjetljava ovogodišnje božićne jaslice u Vatikanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatskoj tvrtki Skira iz Pule, specijaliziranoj za dizajn rasvjete, pripala je čast osvijetliti ovogodišnje božićne jaslice koje će krasiti Trg svetog Petra u Vatikanu od 3. prosinca ove do 8. siječnja iduće godine, doznaje Hina iz ove tvrtke. 

Tradicionalna svečanost otkrivanja jaslica i osvjetljenja božićnog drvca održat će se pred visokim predstavnicima Vatikana u subotu, 3. prosinca u 17 sati. Svečanost će predvoditi kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Uprave Države Grada Vatikana, uz generalnu tajnicu Uprave s. Raffaellu Petrini i uz prisustvo predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Papa Franjo će toga jutra primiti izaslanstvo iz Sutrija, Roselle i Gvatemale među kojima će biti i nagrađivani hrvatski dizajner Dean Skira i njegovi suradnici Božidar Pustijanac i Godvin Poropat.

"Božićne jaslice u Vatikanu 2022". stižu iz furlanskog grada Sutrija te uključuju 18 kipova u prirodnoj veličini prigodno osvijetljenih za svečano otvorenje. Skulpture je u drvu izradio tim umjetnika iz Furlanije-Julijske krajine, a među njima su umjetnički ravnatelj Stefano Comellia i Oleksander Shteyninher, ukrajinski umjetnik nastanjen u Italiji.

"Suradnja na uprizorenju Isusovog rođenja krenula je od preporuke talijanskih kolega koji su prepoznali da je za osvjetljenje uprizorenja Isusovog rođenja potrebno imati kompetencije u kreativnim rješenjima i iskustva s tehnološki zahtjevnim projektima kako bi se svjetlom istaknula ljepota i toplina prirodnog materijala", izjavio je za Hinu vlasnik tvrtke i ugledni dizajner rasvjete Dean Skira dodavši kako je "svjetlost važan dio božićnih slavlja". 

Svjetlosna scenografija koja narativno prati i nadopunjuje ovogodišnju umjetničku interpretaciju jaslica, naveo je Skira, svaku će se noć pojaviti nakon sumraka, poput betlehemske zvijezde nakon Isusova rođenja. "Svjetlost je važan dio božićnih slavlja, stoga je naš dizajner bio posebno inspiriran da osvjetljenjem doprinese sveukupnom božićnom ugođaju na Trgu sv. Petra", zaključio je Skira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater