NE, NIJE VIC

Hrvatska policija tužila Hrvatske autoceste jer je policajka naletjela na jazavca

| Autor: Glas Istre
Jazavac, ilustracija (Pixabay)

Jazavac, ilustracija (Pixabay)


MUP je tužio Hrvatske autoceste tražeći da im nadoknade oko 24.000 kuna za popravak automobila te podmire još 2.500 kuna sudskih troškova, piše Danica.hr.

Riječ je o nesreći koja se dogodila u svibnju na južnom kolniku autoceste A1, dionici Jastrebarsko – prometni čvor Zdenčina.

Policajka je upravljala službenim osobnim automobilom desnom prometnom trakom te je prednjim dijelom vozila naletjela na jazavca.

"Prometna nezgoda se dogodila negdje oko 2 sata u noći, a ja sam se vozila brzinom od otprilike 140 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, uobičajena za noć. Nakon prometne nezgode, na vozilu je oštećen prednji donji dio, odnosno kiler iz kojeg je iscurila voda. Pustila sam gas čim sam uočila nešto na cesti, a pri tolikoj brzini nisam niti mogla naglo kočiti te je u trenutku udarca brzina bila znatno manja", ispričala je policajka na sudu.

Tijekom suđenja, utvrđeno je kako su "na području autoceste gdje se dogodila nesreća bile postavljene zaštitne žičane ograde koje su tehnička sigurnosna konstrukcija sa svrhom zaštite prometa od divljači i drugih životinja te sprečavanja prijelaza vozila i pješaka s okolnih putova na trasu autoceste".

"Osim toga, nisu zabilježena nikakva oštećenja na zaštitnoj ogradi, niti prokopi ispod ograde, pa sud smatra kako je HAC poduzeo sve mjere zaštite koje je bio dužan poduzeti, stoga je pretrčavanje jazavca nenadan događaj na koji HAC u utvrđenim okolnostima nije mogao utjecati."

"Također, ovdje valja uzeti u obzir i činjenicu da je jazavac životinja koja živi u podzemnoj jazbini i isto tako se kreće ispod zemlje. Dakle, MUP nije dokazao da je na strani HAC-a postojao propust u pogledu održavanja ceste", zaključuje se u nepravomoćnoj presudi.

Sud je, dakle, u cijelosti odbio tužbu Ministarstva unutarnjih poslova, a presuda je nepravomoćna i na nju se može žaliti u zakonom propisanom roku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater