DOBRA VIJEST IZ DALMACIJE

TURIZAM SE VRATIO, A S NJIM I KULTURNA PONUDA: U Bolu na Braču, jednoj od najboljih jadranskih destinacija sve je kao u danima prije korone

U šampionskom Bolu, osamnaest puta proglašenim najboljom jadranskom destinacijom, prizori su kao iz starih dana, predkoronskog vremena, kada je baš ovo vrijeme ukazivalo kakva će biti sezona. Ali, Bol je opet otišao korak dalje i tri kulturne senzacije dodana su vrijednost turističkoj ponudi

| Autor: Jurica Körbler
(Snimio Jurica Körbler)

(Snimio Jurica Körbler)


Produljeni vikend vratio je turiste u Dalmaciju, trajektna luka u Splitu ovih je dana prepuna automobila, ”Jadrolinija” uvodi izvanredne linije, a pune se i hoteli i privatni smještaj. U šampionskom Bolu na Braču, osamnaest puta proglašenim najboljom jadranskom destinacijom, prizori su kao iz starih dana, predkoronskog vremena, kada je baš ovo vrijeme ukazivalo kakva će biti sezona.

Ali, Bol je opet otišao korak dalje i tri kulturne senzacije dodana su vrijednost turističkoj ponudi, gdje bi se činilo da je dovoljna čuvena plaža Zlatni rat.

Kulturna ponuda

Tako je baš ovog vikenda održan festival IMENA, kojeg s puno entuzijazma godina priprema Maja Duka, Galerija umjetnina Branislav Dešković primjer je izuzetnog spoja vrhunske umjetnosti i turizma, a nevjerojatna zbirka nekoć karizmatskog bolskog direktora Ivice Karninčića dokaz da ne postoje male i velike sredine, bar kada je riječ o umjetnosti. Upravo je Karninčić pokrenuo tu umjetničku notu Bola i podigao je na razinu kakvu nemaju ni mnogo veća hrvatska mjesta, a njegova zbirka malih formata poklonjena Bolu, izložena u suradnji sa Igorom Zidićem, prava je poslastica za turiste koji dolaze na otok.

Karninčić je i prava legenda ovog razvikanog turističkog mjesta koje će, kako sada stoje stvari, ljeto dočekati posve spremno za masovni dolazak turista iz cijeloga svijeta koji godinama dolaze baš na Bol, ne samo zbog sunca i mora, već i zbog te osebujne kulturne ponude po kojoj mjesto postaje prepoznatljivo i na kulturnoj karti Hrvatske. Taj poznati Boljanin, zaljubljenik je u umjetnost, a oni koji dugo pamte sjetit će se vremena kada je bio direktor tvornice ferolegura Dugi Rat. Bio je menadžer od formata, koji je bivšoj komunističkoj vlasti zadavao mnogo muke svojim britkim kritikama sustava. Od tih se vremena nije mnogo toga promijenilo, iako komunizma više nema, ali ni nove, kako kažu, demokratske vlasti nisu mnogo mazile i pazile poduzetnike i ljude koji su, poput Karninčića, vukli naprijed. Napisao je jednom u ”Sllobodnoj Dalmaciji” za Karninčića Milorad Bibić Mosor da takve ‘ne voli ni jedna vlast’. ”I kad ga je socijalistička privreda štufala, kada je vidio da zaludu tuče glavom u željezni zid, spakirao je kofer i digao sidro. Prebacio se u Milano, odakle su brzo stigle vijesti da se lijepo snašao. Najbolje da nije, najbolje da se pametni Bračanin nije snašao u svijetu biznisa”, pisao je tada Mosor.

A danas, agilni Karninčić, kojeg su godine očito zaboravile posjetiti, ostavio se biznisa, ali je u Bol donio nešto isto tako vrijedno, dugi niz godina sakupljanu zbirku radova najvećih hrvatskih umjetnika, rađenih na malim formatima. Tu su nevjerojatna djela, a dok nas Karninčić vodi kroz vrt svoje kuće prepunog skulpturama velikih umjetnika objašnjava da je sve vrijedno, prikupljeno u šezdeset godina, ostavio Poljoprivrednoj zadruzi, odnosno gradu Bolu. Tako da svi oni su i ovih dana došli na otok mogu vidjeti pravo malo čudo, više od 300 vrhunskih djela i zbirku koju je osmislio zajedno sa Zidićem, legendom hrvatske povijesti umjetnosti, pravom institucijom kada je riječ o umjetničkom blagu kojeg imamo.

Arapski bogataš

A u Bolu nema mira ni u puno profitabilnijem poslu od kulture i umjetnosti, milijunskim poslovima s hotelima. Pravi mali šok i za mještane bila je najava da će bolske biser hotele od Jake Andabake preuzeti arapski tajkun Muhamed Ali Rashed Alabbar, prijatelj nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Posao je u međuvremenu sklopljen, tri hotela se preuređuju i arapski investitor očito će promijeniti izgled hotela Elaphusa, Borak i Bonaca. Planira se i izgradnja novog, superluksuznog hotela, a Bračani kažu da je sam Bandić lobirao da arapski bogataš krene s turističkim biznisom u Dalmaciji. Od Manhattana na Savi u Zagrebu se očito odustalo, ali otočani sada čekaju vidjeti što će se dogoditi kraj jedne od najljepših plaža ne samo na Jadranu, već i na svijetu. Oko na bolske hotele prije arapskog poslovnog čovjeka bacili su i Amerikanci, jedna tvrtka iz Singapura, a sada, kao i uvijek kod Hrvata, postoji kod Bračana sumnja hoće li sve biti kako treba i s novim vlasnikom.

I dok ‘veliki’ biznis uvijek uzburka duhove, one male stvari koje čine turizam privlačnim imaju mnoge trivijalnije probleme. Za kultnu galeriju na otoku cilj je naći novce da se do kraja uredi zaista prekrasan prostor u samom srcu Bola. Ali, nije to samo predivna galerija s pogledom na bračku luku, već vrhunski vođena institucija koja može biti primjer da se zalaganjem mogu postići naprosto čuda. Od svog osnutka 1963. godine galerija je upotpunjavala fundus djela, a dotrajali izgled je prije desetak godina zamijenjen sjajnom rekonstrukcijom. Galeriju izvanredno dobro vodi ravnateljica Jasna Damjanović, zajedno s marljivim i agilnim kustosom Tinom Vukovićem. Nema čega nema u galeriji, od nevjerojatne zbirke djela Ignjata Joba, slika Ljube Ivančića, Ante Kaštelančića, Jerolima Miše, Juraja Plančića, Otona Postužnika, Miljenka Stanića i mnogih drugih. Primjer je to da se marljivim radom mogu postići čuda, koja hrvatskom turizmu itekako trebaju, jer vremena kada se nudio samo suncobran i ćevapčići davno su iza nas.

Da na otoku bude živo pobrinula se Maja Duka sa svojim festivalom koji je ove godine otvoren izložbom talentirane Anabel Zanze u Galeriji Dešković. Na gradskoj tržnici svako jutro pripremaju se lokalni specijaliteti, kao dokaz da amateri često bolje kuhaju od razvikanih šefova, ali i kao poticaj da se napokon promijene i jelovnici iz hrvatskih restorana na Jadranu koji su i dalje puni ‘specijaliteta’ od upravo odleđenih liganja.

Zavladala skupoća

Puno rana ostalo je od prošle godine s turizmom u Dalmaciji i trebat će mnogo truda da se sve vrati u uobičajenu kolotečinu. Nije to Istra, gdje se svake godine događaju zaista brzi pomaci, u Dalmaciji to ide mnogo sporije, pa nova splitska vlast treba riješiti i neugodni huliganizam u trajektnoj luci gdje nasilni mladići pokušavaju od turista izmamiti novce pranjem prozora automobila, ali bez pitanja vlasnika. Skupoća je zavladala i u Dalmaciji, gdje se brzo želi nadoknaditi izgubljeno, a to naravno nije moguće. Bol ipak brzo želi vratiti turiste, brzo testiranje na kovid moguće je obaviti u samom centru mjesta, a to je i prvo otočno mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje to omogućuje. Najavljuju se i letovi za Zračnu luku na Braču, a svi se na otoku nadaju da će se sezona protegnuti dugo u jesen. Mnogo toga su i turistički radnici naučili iz ove krize, a s velikim se zanimanjem naravno prati i sve što se događa u zemljama iz kojih na Bol stiže najviše turista.

Najbolja vijest je da se turisti polako vraćaju u Dalmaciju i da će ova sezona u svakom slučaju biti bolja od prethodne. A u nedostatku dobrih, ovo je zapravo fantastična vijest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini