TEKST REALIZIRAN U SURADNJI S HRVATSKOM TURISTIČKOM ZAJEDNICOM

SREDIŠNJA ISTRA RAZVIJA "ZELENI, AKTIVNI I SPORI TURIZAM" Kantaruti: Mali smo i svjesni da goste možemo dovesti, zadržati i vratiti jedino kvalitetom!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Vila Poimon u Pićnu

Vila Poimon u Pićnu


Iznajmljivačima pokušavamo prenijeti poruku da nije dovoljno to što su vlasnici objekta već da svojim gostima moraju biti i domaćini. Oni to prihvaćaju i umrežavaju se s ostalim dionicima u turizmu našeg područja   te kreiraju i nude svojim gostima   i nove pakete usluga - bike ili planinarskog vodiča, stručnu pratnju za obilazak kulturno - povijesnih spomenika, a sve je više onih koji u kućama za odmor nude i usluge batlera, kuhara ili masaže" - kaže direktorica TZ središnje Istre

Usprkos svim nedaćama s kojima se ovoga ljeta morao nositi domaći turizam, iza privatnih turističkih iznajmljivača s područja koje pokriva Turistička zajednica središnje Istre, još je jedna prilično uspješna turistička sezona. Prema riječima direktorice Sanje Kantaruti, u ovoj turističkoj zajednici koja obuhvaća područje devet jedinica lokalne samouprave, odnosno petinu teritorija Istarske županije te je jedina turistička zajednica područja na Poluotoku, popunjenost kapaciteta tijekom sezone, u odnosu na usporedno lanjsko razdoblje, iznosila je između 80 i 90 posto. U prvoj polovici kolovoza taj indeks bio je čak i za 15-ak posto u plusu. Središnja Istra je, naime, u ovu sezonu ušla s 10 posto više ležajeva u kućama za odmor u odnosu na lani, a trend izgradnje i značajnijeg porasta novih smještajnih kapaciteta prisutan je u tom segmentu turističke ponude već nekoliko godina.

Zeleni i održivi turizam

Područje Turističke zajednice središnje Istre ukupno u ponudi ima nešto manje od 4.500 kreveta u oko 900 smještajnih jedinica, a značajan dio tog kapaciteta odnosi se kuće za odmor s tri i više zvjezdica.

- S obzirom na veličinu područja koje pokrivamo, broj objekata i broj kreveta koje imamo u ponudi nije velik, ali zalažemo se za zeleni, aktivni i spori turizam. To u principu znači da smo se, umjesto lova na nekakve velike brojke ili gužvi koje se najčešće vezuju uz razmišljanje o turističkoj destinaciji, mi opredijelili za turizam koji neće imati tako veliki utjecaj na sredinu u kojoj se događa. Gostima će pružiti mogućnost uživanja u enogastronomiji, kulturi, aktivnostima na otvorenom i ostalim sadržajima koje im kroz aktivni odmor može ponuditi kraj u kojem borave. U strategiji razvoja koju smo izradili prije dvije godine, fokus smo stavili na prilagodbu turizma stanju na terenu, odnosno da prioriteti budu zeleni i održivi turizam u kojem je kvaliteta uvijek iznad kvantitete, kaže Kantaruti.

Zipline nad Pazinskom jamom

- Iznajmljivači s područja središnje Istre, dodaje, shvatili su i prihvatili takvu koncepciju jer je   jedino kvaliteta ono što može dovesti, zadržati i vratiti istog gosta. Naše kuće su "razbacane" čitavim područjem i uglavnom se radi o objektima na osami koji nude i garantiraju apsolutnu privatnost i sigurnost. Zbog toga turisti u njima provode i po nekoliko tjedana i vrijeme koriste za razne aktivnosti izvan samog objekta. Kroz brojne edukacije koje organiziramo, iznajmljivačima prenosimo poruku da nije dovoljno to što su vlasnici objekta već da svojim gostima moraju biti i domaćini. Oni to prihvaćaju i umrežavaju se s ostalim dionicima u turizmu našeg područja te kreiraju i nude svojim gostima i nove pakete usluga - bike ili planinarskog vodiča, stručnu pratnju za obilazak kulturno povijesnih spomenika, organizirani posjet nekom od vinara ili proizvođača meda, a sve je više onih koji u kući mogu osigurati batlera, kuhara ili uslugu masaže - kaže nam direktorica TZ Središnje Istre dodajući da je razvoj jednog segmenta ponude pomogao razvoju drugog i da zapravo ni jedan, ni drugi ne bi bili tako uspješni bez te sinergije.

Supetarka Tina Dajčić iznajmljivanjem kuća za odmor bavi se već šest godina i ističe da su kvalitetan smještaj i dodatni sadržaji dobitna kombinacija u segmentu turizma koji se oslanja na ovakvu vrstu smještajnih kapaciteta.

Prepoznati afinitete

- Ono što u ovim vremenima on line bookinga na prvu privlači goste jest dojam koji će pojedini objekt ostaviti na njih. Pritom, držim, da nije primaran stil gradnje koliko sadržaji i opremljenost. Iako su velika turistička središta i plaže relativno blizu, bazen je jako važan – gostima osigurava privatnost i izbjegavanje gužvi - kazala nam je Tina Dajčić.

- To je, dodaje, zbog situacije s pandemijom, zasigurno bilo još snažnije izraženo, ali se u biti radi o motivu koji je i ranijih godina bio značajan faktor odluke kod turista koji preferiraju takvu vrstu smještaja.

Kuća za odmor na Pićanštini

Vila Poimon u Pićnu

- Tijekom ljetnih mjeseci   mnogi se odlučuju i najveći dio svojih godišnjih odmora provesti uz bazene, no za goste koji nam dolaze u pred i post sezoni jako su važni ti sadržaji i aktivnosti koje im kao destinacija možemo ponuditi. Važnu ulogu u tome imamo i mi kao domaćini, odnosno način na koji ćemo prepoznati afinitete gostiju i u skladu s njima prezentirati im mogućnosti koje im se u destinaciji nude. Gosti su u pravilu zainteresirani za informacije i preporuke,a ove godine velika prednost bila i to što se na našem području nalazi veliki broj OPG-ova i malih proizvođača od pršuta, kobasica i sira, do ulja, vina i povrća. Oni su itekako zainteresirani da budu uključeni u čitavu tu priču pa ne samo da su imali otvorena vrata svojih OPG-ova za naše goste, već im je čak bila osigurana i dostava autohtonih proizvoda do samih portuna, govori naša sugovornica.

Tako je iz godine u godinu infrastruktura nužna za razvoj turizma središnje Istre sve stabilnija.

Potencijali lokacije daleko su veći pa se iznajmljivači i Turistička zajednica nadaju da će u budućnosti rasti broj dana bookinga te će, u dogledno vrijeme, postati i cjelogodišnja destinacija za ovu vrstu turizma.

Foto

Foto

Naslovna fotografija: Vila Poimon u Pićnu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini