ODLIČNA SEZONA

Rovinj i Istra istaknuli su se na karti najpoželjnijih i najsigurnijih odredišta: NA BLAGDAN SV. EUFEMIJE ROVINJ ĆE DOSTIGNUTI TRI MILIJUNA NOĆENJA!

Prema podacima Turističke zajednice u Rovinju je trenutno registrirano 31.387 gostiju, što je na dnevnoj osnovi na nivou 2019. godine. Ukupno je od početka godine ostvareno 2.711.153 noćenja, daleko najviše od bilo koje druge hrvatske destinacije, što je u odnosu na 2020. godinu 70% više, a u odnosu na 2019. godinu za isti period manje za 18%

| Autor: Marcello ROSANDA
Rovinj

Rovinj


Najuspješnija Hrvatska turistička destinacija, jadranski biser turizma Rovinj, je ove sezone nadmašila sva predviđanja približivši se brojkama iz rekordne 2019. godine.

Prema postojećim projekcijama, naime, za Dan Grada i blagdan Svete Eufemije koji se slave 15. i 16. rujna, Rovinjci i Rovinjke bi trebali proslaviti i ostvarenje 3 milijuna noćenja, dok se do kraja mjeseca procjenjuje ostvarenje ukupno 3.215.726 noćenja, što bi u odnosu na 2019. godinu za isti period bilo 15% manje noćenja.

Prema podacima Turističke zajednice u Rovinju je trenutno registrirano 31.387 gostiju, što je na dnevnoj osnovi na nivou 2019. godine. Ukupno je od početka godine do danas ostvareno 2.711.153 noćenja, daleko najviše od bilo koje druge hrvatske destinacije, što je u odnosu na 2020. godinu 70% više, a u odnosu na 2019. godinu za isti period manje za 18%.

Najviše njemačkih gostiju

Najveći su broj noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (36%), a slijede ih gosti iz Austrije (14%), Nizozemske (6%), Hrvatske (6%) i Italije (5%). Prema tipu smještajnih objekata najviše je noćenja registrirano u kampovima (47%), dok je 21% ostvareno u privatnom smještaju, 16% u hotelima, te 9% u turističkim naseljima.

Osim brojnih građana, ugostitelja i turističkih djelatnika oduševljenje proteklom sezonom ne krije ni gradonačelnik Marko Paliaga koji je u više navrata istaknuo zaslugu svih uključenih sudionika, od javnih službi do privatnog sektora i samih stanovnika te njihovu međusobnu sinergiju kod ostvarenja ovog zaista zavidnog rezultata.

- Nakon izrazito loše 2020., drago mi je što je hrvatski turizam ove godine ponovo procvjetao. Rezultati koji su ostvareni u ovoj turističkoj sezoni imat će zasigurno pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo i njegov oporavak od krize uzrokovane koronavirusom. Turistički sektor i ostale djelatnosti koje o njemu ovise su velikim djelom nadoknadili golem pad prihoda zabilježen u prošloj godini i to će zasigurno doprinijeti očuvanju radnih mjesta neovisno o pomoći države u tom segmentu, kazao je Paliaga.

Ključna je sigurnost

Prema njegovim riječima Rovinj i Istra istaknuli su se na karti najpoželjnijih odredišta, između ostalog, i zbog sigurnosti destinacije.

- Svi su se u Istri strogo pridržavali propisanih mjera te se trudili zaštititi sebe i druge. Možda nam se to ponekad ne čini takvim, no strani gosti to primjećuju i cijene. U više su se navrata izjasnili da se u Istri osjećaju sigurnije nego u ostalim županijama na priobalju upravo zbog odgovornosti i ozbiljnosti kod poštivanja osnovnih propisa zaštite od moguće zaraze, izjavio je gradonačelnik.

Istra i Rovinj bilježe i visok postotak procijepljenosti, no unatoč tome zbog velike koncentracije gostiju iz drugih zemalja i pojave novih sojeva koronavirusa za koje još nije sigurna razina otpornosti kod postojećih cjepiva građani su i dalje pozvani na oprez i na primjenu protuepidemijskih mjera.

Poznati američki portal Travel&Leisure, specijaliziran za teme vezane uz turizam, nedavno je Rovinj svrstao među najbolje male gradove u Europi, a popularnosti destinacije su svakako doprinijele i brojne preporuke stranih magazina i portala.

Unatoč Covid restrikcijama, kulturna i zabavna ponuda je bila itekako atraktivna te iako je organiziran daleko manji broj događaja nego prethodnih godina manjak u kvantiteti kompenziran je kvalitetom sadržaja. Atmosferi i ugođaju u gradu pridonio je muzički program koji je organiziran na tri najposjećenije lokacije u centru grada. Osim raznih izložbi održana je i Grisia Youth, manifestacija posvećena mladim suvremenim i multimedijskim umjetnicima, a vrstan su program predstavili i festivali Rovinj Art/More, BaRoMus i Ljetni Festival Rovinj-Rovigno. Putem besplatnog programa Turističke zajednice „Feel the breeze of Rovinj“, koji se održava dva puta tjedno, gosti imaju priliku uz stručno vođenje i biciklističke ture upoznati grad i okolicu.

Cjelogodišnji turizam

- Iskreno me žalosti što smo i ove godine bili primorani preskočiti tradicionalne manifestacije poput Rovinjske noći, Noć sv. Lovre ili Ribarskih večeri, jer su veća okupljanja i dalje zabranjena. No nadamo se da ćemo već slijedeće godine moći održati i neki veći događaj, izjavio je Paliaga te dodao da se nada da će hrvatski turizam zabilježiti značajan broj dolazaka i izvan ljetnih mjeseci.

- Mi u Rovinju svakako gledamo što ravnopravnije rasporediti broj dolazaka gostiju tijekom cijele godine kako bismo izbjegli veće gužve tijekom ljetnih mjeseci. Ove je godine to bilo nemoguće jer su gosti svoje dolaske planirali uglavnom vodeći se mjerama ulaska i izlaska iz pojedinih država, tako da su svoje posjete planirali uglavnom tijekom srpnja i kolovoza, no prije Covid krize mogli smo se pohvaliti značajnim povećanjem u brojkama u pred i posezoni, podsjetio je Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater