SEZONA ISPALA ODLIČNA

RASTURILI KONKURENCIJU! Iz Hrvatske udruge turizma objašnjavaju zašto su turistički rezultati bolji od očekivanja

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Turisti u Puli (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Turisti u Puli (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Nakon izvrsnih rezultata ostvarenih u srpnju kada je Hrvatska zabilježila 80 posto turističkih dolazaka i 81 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019., kolovoz je donio još bolje brojke. U prvih 10 dana brojne domaće destinacije bilježe rezultate koji čak nadmašuju one iz rekordne 2019. Primjerice, iz Turističke zajednice Rovinja, grada koji je redovno prvi na listi najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, potvrdili su da u kolovozu na dnevnoj bazi ostvaruju do 2 posto veće turističke rezultate u odnosu na isti dan prije dvije godine.

Zahvaljujući takvim brojkama, Hrvatska i ove godine ima priliku ostvariti najbolju turističku sezonu na Mediteranu. U Hrvatskoj udruzi turizma usporedili su odnos ostvarenih fizičkih pokazatelja od početka godine i u posljednjem ljetnom mjesecu za koji postoje podaci u odnosu na rezultat iz 2019., i to za Hrvatsku, Italiju, Grčku i Španjolsku, koristeći pritom javno dostupne podatke i podatke dobivene putem mreže HOTREC, europskog udruženja HoReCa industrije. Prema tim podacima, u Hrvatskoj je od početka godine do kraja srpnja ostvareno oko 58 posto turističkih dolazaka i 68 posto turističkih noćenja od prije dvije godine. U srpnju je zabilježeno 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja iz rekordne 2019.

Susjedna Italija od početka godine do kraja srpnja ostvarila je 49,3 posto noćenja u odnosu na 2019., pri čemu je broj domaćih gostiju bio manji za 28,4, a stranaca za čak 71 posto. U srpnju je postignut bolji rezultat pa je mjesec završen na 12,4 posto zaostatka u turističkim dolascima u odnosu na usporedni mjesec prije dvije godine, a značajnu ulogu u tome odigralo je povećanje broja domaćih gostiju koji su umjesto uobičajenog puta u inozemstvo i ove godine u velikom broju odlučili ljetovati u domaćim odmaralištima.

U Grčkoj, o kojoj se ovog ljeta nažalost više piše zbog katastrofalnih požara nego zbog turizma, u prvih sedam mjeseci ove godine ostvareno je 58 posto turističkih noćenja u odnosu na 2019. U srpnju je ostvaren bolji rezultat i mjesec je završen na 66 posto rezultata od prije dvije godine. Pošto je turistički rezultat u toj zemlji ovisan o avionskom prometu, Grci optimistično gledaju na podatak da je u srpnju u međunarodnim dolascima u zračnim lukama postignuto dvije trećine dolazaka u odnosu na 2019.

Na koncu tu je od top ljetnih mediteranskih destinacija i Španjolska, koja je već duže vrijeme u epidemiološkoj crvenoj zoni, te sukladno tome očekivano ima najslabiji rezultat turističkog prometa. Prema dostupnim podacima za prvu polovicu godine, Španjolsku je do konca lipnja posjetilo 5,4 milijuna turista, što je pad od 50 posto u odnosu na ionako lošu 2020. U turističkim noćenjima ostvaren je minus od 14 posto u odnosu na 2020., odnosno čak 74 posto u usporedbi s 2019.

"Odlična dosadašnja turistička sezona i visok buking za ostatak sezone, pa i posezonu, rezultat su odlične pripreme i kontinuirano visoke odgovornosti za kvalitetnu epidemiološku situaciju svih onih o kojima ovisi turistička sezona, a to su turistički djelatnici, Vlada, sustav stožera civilne zaštite i javno zdravstveni sustav. Hrvatska je trenutno najsigurniji najbliži Mediteran našim ključnim emitivnim zemljama zbog čega privlačimo veliki broj turista. Naš zajednički zadatak je sačuvati turistički atraktivnu epidemiološku situaciju što je duže moguće jer uz izvrsnu glavnu sezonu možemo imati i dugu posezonu, sve do kraja listopada", smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Jedan od glavnih razloga što je Hrvatska i ovog ljeta turistički šampion Mediterana je svakako relativno povoljna epidemiološka situacija koja se i u ljetnim mjesecima održava usprkos velikom broju turista. Hrvatska je tako i dalje najsigurnija turistička EU destinacija na Mediteranu i prema ocjeni uglednog njemačkog instituta "Robert Koch", koji nijednu županiju u Hrvatskoj, za razliku od većine Mediterana, ne označava kao rizičnu.

Prema američkom Johns Hopkins Universityju, koji uspoređuje zemlje prema tzv. kotrljajućem prosjeku sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika za cijelu Hrvatsku iznosi 60, a stopa oboljelih u odnosu na ukupno testirane je 3,1 posto, što znači da je Hrvatska po kriterijima ECDC-a u zelenom.

- Uz adekvatne mjere Stožera civilne zaštite RH, cijepljenje i suradnju turističkog sektora i ostalih u lancu putovanja, epidemiološka situacija nam se dodatno popravlja. Zadržavamo titulu najsigurnije destinacije na Mediteranu i pokazujemo da je, uz dobru pripremu, turizam moguć i u vrijeme pandemije. Poduzeli smo sve korake kako bi turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju u koju dolaze, ali i iz koje se mogu bez problema vratiti u svoje zemlje. Sigurnost naših sugrađana i turista nam je na prvom mjestu, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Epidemiološka situacija u najpopularnijim turističkim destinacijama je i bolja od prosjeka Hrvatske. Primjerice, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Istarskoj županiji iznosi 22, a u Primorsko-goranskoj županiji 31, što znači da su te destinacije sigurnije za brojne turiste od njihovih matičnih zemalja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom