VRIJEDNO PRIZNANJE

MOTOVUN OSVOJIO MEĐUNARODNU KULTURNO-TURISTIČKU NAGRADU: Plaketa sa zlatnim znakom za revitalizaciju starogradske jezgre

Plaketu sa srebrnim znakom osvojio je Nacionalni park Krka za projekt "Arheološka zbirka Burnum & Rimski amfiteatar Burnum", dok je plaketu s brončanim znakom osvojio Grad Virovitica za projekt "Dvorac Pejačević"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Motovun (Snimio Dejan Štifanić)

Motovun (Snimio Dejan Štifanić)


Općina Motovun je za projekt revitalizacije starogradske jezgre osvojila međunarodnu kulturno-turističku nagradu Plautilla koja je dodijeljena u srijedu u Solinu na Međunarodnom kongresu povijesnih gradova. Nagradu je preuzeo David Matković, direktor TZ-a Općine Motovun koja je i prijavila projekt.

Zidine obnovljene 2010. godine

Odlukom stručnog žirija, Motovun je osvojio plaketu sa zlatnim znakom u kategoriji "Povijesni grad/lokalitet/ustanova" koja se dodjeljuje za zaštitu i obnovu kulturno-povijesne baštine. Plaketu sa srebrnim znakom osvojio je Nacionalni park Krka za projekt "Arheološka zbirka Burnum & Rimski amfiteatar Burnum", dok je plaketu s brončanim znakom osvojio Grad Virovitica za projekt "Dvorac Pejačević".

Srednjovjekovni gradić Motovun čija je veduta jedan od prepoznatljivih simbola unutrašnjosti istarskog poluotoka i Hrvatske općenito, najbolje je sačuvana istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka, iznad doline rijeke Mirne. Upravo je srednjovjekovna izvornost Motovuna ono što ga čini toliko atraktivnim, a Općina Motovun je tijekom proteklih desetak godina, unatoč skromnim proračunskim prihodima, uložila velike napore u očuvanje i revitalizaciju bogate graditeljske baštine u najstarijem dijelu starogradske jezgre Motovuna.

Motovunske zidine (gradski bedemi) iz 13. stoljeća najočuvaniji su fortifikacijski sustav u Istri, a veći dio njihove obnove dovršen je 2010. godine, uz pomoć Ministarstva kulture, Istarske županije i talijanske regije Veneto. Tijekom 2012. godine dovršena je obnova i uređenje interijera gradske kule (prvih gradskih vratiju) iz 16. stoljeća te je saniran i uređen prostor gradske galerije "Pet kula". U 2016. godini je obnovljeno krovište i pročelje gradske kule "Nova vrata", reprezentativnog prostora u kojem se održavaju stručni skupovi, od kojih je svakako najvažniji međunarodni znanstveni skup "Motovunski kolokvij", koji proučava važne teme iz bogate povijesti Motovuna i svake godine rezultira vrijednim književnim izdanjima u vidu zbornika radova.

Sanacija pročelja komunalne palače

Obnovljene motovunske zidine i suvremeno opremljena galerija "Pet kula" danas su integralni dio "Doživljaj Motovuna!", projekta sudjelovanja lokalne zajednice i posjetitelja Motovuna, turističkog bisera Istre, u kojem se isprepliću oplemenjivanje vizualne atraktivnosti, multipliciranje ponude sadržaja te očuvanje i poboljšanje receptivne infrastrukture Motovuna. Motovunskom galerijom "Pet kula", smještenom u zgradi komunalne palače, upravlja lokalna udruga fotografa Fotovun, koja u Motovun dovodi umjetničke izložbe, koje uvelike doprinose kulturnom životu Motovuna te predstavljaju kvalitetan sadržaj za domaće stanovništvo i za brojne posjetitelje Motovuna.

Za vizuru Motovuna je od iznimne važnosti bila obnova pročelja komunalne palače, najveće profane srednjovjekovne zgrade u Hrvatskoj, koja datira iz 13. stoljeća. Posebno je vrijedno što su u sklopu sanacije pročelja komunalne palače otvorene romaničke bifore koje su stoljećima bile skrivene od pogleda. U zgradi komunalne palače je smještena općinska uprava, a svoje prostore tu imaju ili koriste brojne vrijedne udruge civilnog društva, koje doprinose razvoju društvenog života Motovuna. U istoj zgradi je smješten i moderno uređen info punkt Turističke zajednice Općine Motovun.

U najstarijem dijelu starogradske jezgre, posebno je dominantan toranj (kula) iz 13. stoljeća, koji je također obnovljen u ovom razdoblju, kao i župna crkva sv. Stjepana Prvomučenika, koja je dovršena 1614. godine i izgrađena na temeljima još veće antičke starokršćanske bazilike. Na glavnom trgu Andrea Antico je smještena i palača Polesini, koja je pretvorena u butik hotel. Glavni trg Motovuna nalazi se na najvišem dijelu gradu do kojeg vodi najduže stubište u Hrvatskoj od čak 1.052 stube, a u planu je njegova obnova, što je ujedno i finalna faza potpune obnove starogradske jezgre. Tijekom 2016. i 2017. godine je izvršeno sondiranje i arheološko istraživanje na Trgu Josefa Ressela, a u planu je nužna obnova krovišta gradske lođe iz 17. stoljeća, koja se nalazi na istom trgu.

Proces obnove vrijedne kulturne baštine u najužem dijelu starogradske jezgre Motovuna je složen, financijski zahtjevan i dugotrajan proces, no Općina Motovun je pokazala kako se i uz ograničene materijalne mogućnosti može napraviti puno po pitanju obnove kulturne baštine i stavljanja u funkciju daljnjeg razvoja zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum