TURIZAM

MILIJUN TURISTIČKIH DOLAZAKA DO POLOVICE SRPNJA: Hrvatska je i dalje jedna od najsigurnijih destinacija ovog ljeta

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Nova normalnost, koliko nekima već na uši izlazila ta fraza, podrazumijeva visoku razinu osobne odgovornosti svakog pojedinca i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a to je već jamstvo većini turista da mogu krenuti put Hrvatske jer ih tamo čeka ugodan odmor i sigurna destinacija

Nakon solidnih lipanjskih rezultata, turističke brojke koje su u ovim uvjetima iznad svih očekivanja, Hrvatska je nastavila ostvarivati i u prvoj polovici srpnja. Već u prvih petnaest dana ovog mjeseca dosegnuta je brojka od milijun turističkih dolazaka što je gotovo polovica lanjskog turističkog prometa iz lanjskog usporednog razdoblja.

Turisti su u našoj zemlji do polovice srpnja ostvarili više od 7,2 milijuna turističkih noćenja, a među najomiljenijim destinacijama i ovog se ljeta nalaze sva popularna istarska turistička odredišta. Prema očekivanjima, najviše je auto gostiju iz obližnjih zemalja koje su i inače naša glavna turistička emitivna tržišta, a broj noćenja koja su dosad ostvarili prije svega njemački, a zatim i gosti sa slovenskog tržišta tek su za nešto više od 10 posto lošiji od lanjskih rezultata. Dokaz je to da se kod ljudi u tim zemljama koji planiraju svoje godišnje odmore Hrvatska i dalje percipira kao jedna od najsigurnijih destinacija na Mediteranu ovoga ljeta.

Bez zaraženih turista

Ipak, oprez je stalno prisutan, a nakon brojnih zabrinjavajućih informacija o epidemiološkoj situaciji u kojima se Hrvatska u pojedinim stranim medijima (ne)namjerno stavlja u kontekst šire regije, mnogima od onih koji se spremaju krenuti put mora u mislima je samo jedno pitanje - kakva je situacija tamo dolje? U tom kontekstu izuzetno je vrijedna povratna informacija koju mogu dobiti iz najrelevantnijeg izvora, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao krovne nacionalne epidemiološke institucije, da se niti jedan od turista koji su ovog ljeta boravili u Hrvatskoj nije Covidom zarazio na području naše zemlje. Nova normalnost, koliko nekima već na uši izlazila ta fraza, podrazumijeva visoku razinu osobne odgovornosti svakog pojedinca i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a to je već jamstvo većini da mogu krenuti put Hrvatske jer ih tamo čeka ugodan odmor i sigurna destinacija. Veliku pomoć u promociji Hrvatske kao zemlje sigurnog turizma sada su već i iskustva i recenzije onih turista koji su se sa svojih odmora na Jadranu već vratili svojim domovima. Jedan od njih je i Michael Pfister iz bavarskog grada Erdinga koji se oduševljenje iskustvom odmora provedenog na našoj obali iskazao u recenziji na stranicama organizatora tog putovanja TUI-a.

„Hvala vam na ovom predivnom odmoru u kojem smo jako uživali. Dočekani smo vrlo ljubazno i pazili su na nas tijekom čitavog boravka. Sve je bilo savršeno i poduzete su sve mjere zaštite od Covida tako da su svi gosti mogli na brodu, u smještaju i tijekom svih aktivnosti, bez ikakvog straha uživati u svojim odmorima.

Nikakvih neugodnosti zbog korone nije bilo ni tijekom putovanja do odredišta za odmor, niti na povratku u Njemačku jer sve su zemlje bile izvrsno pripremljene, i ni u jednom trenutku se nismo osjećali nesigurno. U svim barovima, trgovinama i sličnim mjestima vodili su računa o tome da dezinficirate ruke i zadržite udaljenost, te postupali prema nama normalno i ljudski“, napisali su među ostalim Michael Pfister i Britta Sternberg uz napomenu da se vesele novom dolasku.

Bez autogolova

Nakon što su tijekom prošlog vikenda poruke o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji upućene iz nekih od najutjecajnijih njemačkih i austrijskih medija, ovog su tjedna i slovenske novine Večer objavile opširan intervju s direktorom Hrvatske udruge turizma Veljkom Ostojićem u kojem se ističe kako je hrvatska obala i dalje najsigurnija na Mediteranu, s obzirom da se slučajevi zaraze bilježe uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Veljko Ostojić (Milivoj MIJOŠEK)

„Hrvatski turistički sektor sukreirao je mjere higijensko-epidemiološke zaštite koje je struka uvažila i nadopunila. Iste se primjenjuju u svim turističkim objektima, hotelskim kompleksima, kampovima i restoranima. Na recepcijama i prodajnim mjestima zaposlenici su zaštićeni pleksi staklom, nose zaštitne maske i u obvezi su koristiti dezinfekcijska sredstva. Hoteli su ostali hoteli, kampovi kampovi, a ne bolnice. Ne možemo turiste držati u karanteni ili samoizolaciji. Naprotiv, trebamo im ponuditi odmor i opuštanje. Zaposlenici se pridržavaju svih uputa i preporuka. Nije evidentiran niti jedan incident ni prijenos zaraze“, poručio je Ostojić u razgovoru za Večer. Podsjetio je da su Španjolska i Italija ovog proljeća vodile dramatičnu borbu s korona virusom, te da je za Nijemce koji ovog ljeta namjeravaju ljetovati na Sredozemlju, Hrvatska realna alternativa za te zemlje, odnosno najbliža je i najsigurnija destinacija, osobito za putovanje automobilom. „Zato pozivam sve turističke djelatnike da svoj posao obavljaju profesionalno kako si ne bi zabili autogol“, poručio je Ostojić u razgovoru za Večer.


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater