NEMA GOSTIJU

JOŠ JEDAN SEKTOR NA UDARU KORONAKRIZE: OTVORENA TEK  NEKOLICINA RESTORANA, OSTALI ČEKAJU TURISTE Civitico: Radimo sa samo šest stolova, ali ne žalimo se

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Picajolo Mario Varazlić poslužuje goste Asterixa (Dejan ŠTIFANIĆ)

Radimo s 50 posto kapaciteta, jedna sala nam uopće ne treba. Ali dobro je, nismo radili, od nule smo krenuli i sad nam je svaka kuna dobrodošla, kaže Moris Civitico, vlasnik tratorije Vodnjanka * Sezonski restorani nisu otvarali, kalkuliraju, čekaju razvoj situacije i da se granice otvore. Sada do izražaja dolazi dominantni sezonski karakter našeg ugostiteljstva, kaže Andi Vitasović, vlasnik pizzerie Asterix

"Prijatelj ugostitelj tražio je kuhara, a javilo mu se 40 ljudi. To se još kod nas nikada nije dogodilo. To pokazuje kakva je situacija u ugostiteljstvu. Vratili su se doma naši ljudi iz Italije i Austrije, oni su već trebali raditi u tim destinacijama, ali ne odlaze, nemaju kamo, i ovdje traže posao", priča nam Moris Civitico, poznati pulski ugostitelj, vlasnik tratorije Vodnjanka.

Restoranima je nakon dva mjeseca "lockdowna" uslijed epidemije koronavirusa rad dozvoljen od 11. svibnja, no nisu svi pohrlili otključati lokal. Primjer o teškom nalaženju posla u ugostiteljstvu bit će jasniji ako se prošećete po strogom centru Pule ili po fažanskoj Rivi. Kafići delaju punom parom, no ne i restorani - mnogi ugostitelji još uvijek čekaju strance, svoju tradicionalnu klijentelu, da bi istaknuli menije na ulicu.

Nemaju za koga

- Sezonski restorani nisu otvarali jer nemaju za koga raditi. Oni kalkuliraju i čekaju razvoj situacije, čekaju da se granice u potpunosti otvore. Sada do izražaja dolazi dominantni sezonski karakter našeg ugostiteljstva, kaže Andi Vitasović, vlasnik pulske pizzerie Asterix i predsjednik udruženja obrtnika Pula.

- Mislim da će kvaliteta upravo sada doći do izražaja, a vjerojatno ćemo dobiti i bolje goste. Ugostiteljski objekti ili će se zatvoriti ili će morati poraditi na kvaliteti. Vidjet ćemo tko će opstati. Težimo li kvaliteti - pokažimo se, kaže Civitico koji je tradicionalnu pulsku tratoriju otvorio prošlog tjedna.

Problema s radnom snagom nema, uz njega rade još dvije kuharice, a upravo je kadar pojačao i novim konobarom.

- Kako sam otvorio tako sam zaposlio novog kolegu. Idemo dalje, moramo gristi i barem si plaćicu napraviti. Radimo s 50 posto kapaciteta, jedna sala nam uopće ne treba i imamo samo šest stolova, a to dovoljno govori o uvjetima rada. Ali dobro je, gledajmo pozitivno: nismo radili, od nule smo krenuli i sad nam je svaka kuna dobrodošla, kaže Civitico.

Vodnjanka sa svojim menijima na bazi domaće tradicionalne kuhinje, poput maneštri, brodeta, pržene sitne ribe, domaće tjestenine i tako dalje, ima brojne poklonike među Puležanima.

Domaći Slovenci

- Da, ali mi domaće smatramo i Slovencima. Imali smo već dosta Slovenaca ovih dana, a jučer nam je došao i prvi pravi turist - Nijemac. On nam je probio led, ugostili smo ga, pojeo je brodet s palentom i bio je zadovoljan, kaže Civitico. Jedna od pozitivnih stvari novog smanjenog obima rada je što je Vodnjanka suzila dnevnu ponudu na desetak jela, pa i menije mogu mijenjati svaki dan. Kaže da će riblji meni bazirati na sitnoj ribi, dostupnijoj našim ljudima.

- Mislio sam da će kriza pogoditi sve i da će cijene ribarnice, zelene tržnice, vinara i ostalih dobavljača ići dolje. Ali sve je ostalo na istom, nešto je čak i poskupjelo. Malo me to razočaralo, jer tu su domaći gosti, koji si mogu manje priuštiti, kaže Civitico.

Vitasović je pizzeriju otvorio čim su restorani dobili dozvolu da počnu s radom. No, ljubitelji pizze iz krušne peći nisu bili zakinuti tijekom razdoblja izolacije.

- Dostavljali smo pizze cijelo vrijeme, a 11. svibnja otvorili smo salon i terasu sa svim mjerama predostrožnosti. Ne može se reći da imamo neki intenzitet posla, ali dolaze nam naši domaći gosti, i oni čine gotovo sto posto. Posla je u odnosu na ranije godine malo i nitko se od kolega ne hvali poslom. Ljudi su još uvijek nekako suzdržani, što se osjeti na prometu. Treba malo vremena da se opuste i oslobode, kaže Vitasović i navodi da se svi ugostitelji drže distance od 1,5 metra, a vjeruje da će se i ta odredba ubrzo promijeniti.

Mada je ovaj lokal s dugom tradicijom drag domaćim klijentima, sasvim je sigurno i da Vitasović želi što prije vidjeti više stranaca.

- Kako su dozvolili da se granice otvore strancima koji imaju objekte i plovila u Hrvatskoj, tako smo prošlog vikenda imali nešto Slovenaca. Ali sve je to još uvijek zanemarivo. Slovenci su nama vrlo bitni gosti, oni dolaze s Prvim majom i brzo pune nam pizzeriju u predsezoni. Pretpostavljam da su oni, koji su došli, drže svojih objekata više nego ranijih godina, kaže Vitasović.

Prazna Fažana

Na turistički imidž Fažane uvelike utječe ugostiteljska ponuda, a mjesto je ovih dana, da se ne lažemo, neprepoznatljivo, posebno u večernjim satima. Ne pamtimo da su krajem svibnja većina lokala bila zatvorena.

- Trenutno od restorana mi jedini radimo u Fažani, ostali valjda čekaju turiste. Ali mi se ne žalimo, zadovoljni smo. Nije to baš za usporedbu s lanjskim godinama, ali recimo da sada radimo na razini lanjskog ožujka, kaže Sanel Berbić, šef kuhinje Stare konobe na fažanskoj rivi.

Kako epidemiološke mjere popuštaju tako se to odražava na promet ugostitelja. Nije tajna da su u Peroj i Barbarigu stigli stranci koji ovdje posjeduju kuće za odmor i plovila. A oni su željni friške upravo ulovljene ribe i sezonskih namirnica.

- Da, ima potencijala, sve je jači promet otkako stranci pristižu. Dolaze nam za sada uglavnom Slovenci i Austrijanci, a konobari vjerojatno vide i druge. Iz tjedna u tjedan osjeti se razlika, zaključuje šef kuhinje Berbić dok sprema kadela i sipu na mornarski način.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater