sezona kuca na vrata

Nedostatak radnika muči ugostitelje: "Svjesni smo toga da moramo povisiti plaće"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Luka Jeličić)

(Snimio Luka Jeličić)


Nedostatak radnika već godinama muči domaće turističke djelatnike. Bit će nužni i za ovu sezonu, ali dugoročno, ako želimo održivi turizam, moramo se ponovno okrenuti domaćoj radnoj snazi i podizati kvalitetu usluga, poručili su predstavnici Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, istaknuo je da je nedostatak radne snage počeo još u vrijeme pandemije COVID-a, a kada se nisu mogli pronaći radnici na domaćem tržištu, okrenuli su se prema državama u okruženju hrvatskog govornog područja koji poznaju hrvatski turizam, kulturu i imaju tradiciju u sezonskom poslovanju.

Nedostatak radnika poprilično muči sve veće turističke regije. Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Obrtnička komora Istarske županije, objasnio je zašto je tako: - Imamo jako veliki problem s nekvalificiranom radnom snagom i to nas muči, rekao je i dodao da će s ovakvom radnom snagom biti jako teško.

Sve institucije rade na tome, kazao je, da popratimo to "novo dobro", da uvedemo mlade ljude u turizam, da se pobrinemo da nam iz obrtničkih škola dolazi sve više mladih ljudi. Svi smo svjesni toga da moramo povisiti plaće, što i jesmo.

Nekad se bježalo iz turizma jer nije bilo slobodnih dana, kazao je Briškoski. Danas je, tvrdi, normalno da se imaju slobodni dani, da se ne radi više po 12 sati, već normalno radno vrijeme.

Briškoski je nastojao naglasiti da je vrlo teško doći do radnika iz drugih država. - Što se događa u zadnja dva mjeseca, ne znam. Ja sam dobio nekoliko poziva iz Rovinja i dijelom iz Istre gdje su stale radne dozvole zadnjih mjesec i pol dana, kazao je.

Ako želimo održivi turizam, moramo se ponovno okrenuti domaćoj radnoj snazi i podizati kvalitetu usluga, poručuju ugostitelji. Na tom su tragu i odredbe novog zakona o strancima. Klarić naglašava da se treba graditi turizam za budućnost temeljen na lokalnim ljudima, potrebno ih je dobro platiti, pa i privući one koji su otišli iz turizma.

- Potrudit ćemo se da kvalitetu zadržimo u vlastitim objektima. Zadržavanje kvalitete znači neširenje radnog mjesta, kao ni proširenje restorana. Smanjivanjem svojih restorana i širenjem u poslovnom smislu, smanjit ćemo pritisak na potražnju radne snage, uvoznu radnu snagu i posvetit ćemo se djelovanju na domaću radnu snagu, rekao je Briškoski.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter