KREATIVNI STEM KUTAK

Transformacija u digitalni inovacijski i obrazovni centar: PULSKA KNJIŽNICA BOGATIJA JE ZA 3D PISAČ

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
U Knjižnici se može posuditi micro:bit ili neki od zanimljivih popratnih setova / 3D pisač Prusa MINI / Moderna edukacijska tehnologija

U Knjižnici se može posuditi micro:bit ili neki od zanimljivih popratnih setova / 3D pisač Prusa MINI / Moderna edukacijska tehnologija


Gradska knjižnica i čitaonica Pula polako obogaćuje svoj kreativni STEM kutak zahvaljujući donacijama Instituta za razvoj i inovativnost mladih odnosno kroz njihov projekt Digitalni građanin kojim su brojne narodne knjižnice u regiji opremljene edukacijskom tehnologijom.

Uz već postojeću posudbu micro:bitova, micro:Maqueena i Bosona, pulska knjižnica bogatija je za 3D pisač Prusa MINI te se pomalo transformira u digitalni inovacijski i obrazovni centar s tehnologijama koje uključuju mikroračunala, robote i 3D printere. Moderna edukacijsku tehnologiju na ovaj način postaje dostupna odraslima i djeci čime se omogućava uvođenje digitalnih vještina u lokalnoj zajednici, povećanje digitalne pismenosti i potiče razvoj digitalnih kompetencija korisnika.

Pulski knjižničari bili su na edukaciji korištenja 3D printera u Dječjoj kući u Rijeci u organizaciji IRIM-a.

- Puno smo naučili i dobro se zabavili. Is3Dprintali smo prvu "macu" koja je zajedno s 3D printerom stigla u našu knjižnicu i sad ponosno vozi svoj micro:Maqueen, rekli su iz Knjižnice.

Misija Instituta za razvoj i inovativnost mladih je potaknuti i osnažiti svu djecu i odrasle u Hrvatskoj i regiji da steknu STEM kompetencije potrebne da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća, ne samo time što im omogućava pristup tehnologiji, nego i edukacijom, donacijama i drugim aktivnostima.

Udruga je razvila i provodi najveći izvannastavni STEM program u Europi – kroz pokret Croatian Makers s dosegom od više od 200.000 djece i odraslih te je razvila obitelj platformi i projekata poput popularizacije STEM područja i uvođenja programiranja u institucije do složenijih poput robotičke lige i Internet of Things aktivnosti.

- Kroz projekte robotike u suradnji s IRIM-om educiramo djecu i mlade koji će kroz aktivnosti nastaviti koristiti suvremenu opremu i nove tehnologije. Radionice osnova programiranja koje su prethodnih godina organizirane u Knjižnici pobudile su velik interes među djecom i mladima, a vjerujemo da će jednako tako biti i s 3D printerom. Pratite internetsku stranicu i društvene mreže Knjižnice jer uskoro ćemo krenuti s programom 3D printanja – iSTražujEM u knjižnici! A do tada u Knjižnici možete posuditi micro:bit ili neki od zanimljivih popratnih setova, poručuju iz Knjižnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter