#zaČITAJse

U Godini čitanja pulska Gradska knjižnica i čitaonica planira brojne programe: PRIČE, KNJIGOVIZIJA, TOLKIEN, HARRY POTTER, VLOG…

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Bloomsday prije nekoliko godina (Snimio Danilo Memedović)

Bloomsday prije nekoliko godina (Snimio Danilo Memedović)


U Godini čitanja pulska Gradska knjižnica i čitaonica planira brojne programe koji će se odvijati ovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji - uživo i online, a sve pod zajedničkim nazivnikom #zaČITAJse.

Za najmlađe osniva se Čitateljski klub za učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole u kojem bi se uz razgovore o knjigama pripremali i razni digitalni sadržaji za predstavljanje pročitanih knjiga vršnjacima.

Nastavljaju se i neki višegodišnji projekti, no s novim temama i suradnicima. "Rastimo s knjigom" nastavak je projekata "Rođeni za čitanje" i "Čitaj mi!", koji obuhvaća redovne radionice glasnog čitanja "Čitajmo zajedno" za jasličke i mlađe vrtićke skupine, "Čituljica" za djecu do šest godina te "Pokraj peći priča čeka", potonja u sklopu manifestacije "Prosinac u Puli".

Program "Razlistaj priču - radionice na daljinu", čiji su konačni rezultat digitalne slikovnice, u godini čitanja zove se "Knjigotvorac" i bit će predstavljen u Mjesecu hrvatske knjige. U pripremi je i još jedan serijal radionica Vježbe čitanja za prvašiće i drugašiće, program namijenjen učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole koji savladavaju tehniku čitanja ili imaju poteškoća u čitanju. Radionice se sastoje od jezičnih igri, vježbi pažnje, pamćenja te vođenog čitanja uz vježbe razumijevanja pročitanoga uz pomoć kvalitetne stručne literature iz područja razvoja govora, jezika i izražavanja.

U Dječjem tjednu startat će "Knjigovizija", program za djecu u kojem se predstavljaju osobe koje su imale viziju i mijenjale svijet, a podsjetnici na njih i njihove ideje nalaze se oko nas, i "Pričohod" - radionice glasnog čitanja za predškolce šetnjom kroz knjižnicu uz zaustavljanje na određenim "postajama" gdje djecu čekaju dijelovi priče.

Ove godine Knjižnica organizira Dan čitanja Tolkienovih djela kojim će biti obilježeno književno stvaralaštvo oca suvremene fantastike te "Harry Potter tjedan" s raznim radionicama, kvizovima i čitanjem naglas na temu omiljenog čarobnjaka koji je osvojio srca djece i mladih širom svijeta.

Za mlade tu je već etablirani Festival talijanske književnosti (FLIT), koji je ove godine povezan s projektom "Dante 9-7-9" posvećenim književnom velikanu Danteu Alighieriju u povodu 700. obljetnice njegove smrti.

Kao dio Nacionalnog programa za poticanje čitanja Knjižnica će se priključiti manifestaciji organizirajući maraton čitanja po centru Pule. Središnje gradske ulice i trgovi na jedan će dan postati središte knjige i čitanja naglas u suradnji s pulskim osnovnim i srednjim školama.

Upravo je u pripremi "Virtualna šetnja knjižnicom", obogaćena raznim zadacima i izazovima kako bi upoznavanje s knjižnicom i uslugama koje nudi bilo što zanimljivije. Program će biti namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

Nastavljaju se i susreti Čitateljskog kluba za mlade – KLJuČ te iz Knjižnice pozivaju srednjoškolce da se priključe druženjima uz razgovore o pročitanom sa svojim vršnjacima.  

Tu su i edukativne radionice #zaČITAJse u knjižnici namijenjene učenicima srednje škole za grupne posjete na teme Književni kviz "Shakespeare vs. Cervantes", "Disidenti u književnosti", "Povijest stripa", "Fake news"…

U Noći knjige bit će organiziran okrugli stol o poticanju čitanja kod djece i mladih #zaČITAJse. Želja je izlaganjima stručnjaka, profesora, pedagoga, psihologa i knjižničara naglasiti koliko je čitanje važno za razvoj djece i mladih, kako im pomoći da zavole knjigu i predstaviti neke od novih metoda i alata poticanja čitanja i učenja.

Upravo je započeo #ČitajJače čitateljski izazov namijenjen svim članovima knjižnice, posebno onima koji puno čitaju. Cilj ovog izazova je potaknuti čitatelje na širenje vidika te stvaranje novih iskustava i čitateljskih navika kroz spoj zabavnih i ozbiljnih zadataka koji sudionike potiču da istraže i razmotre neke teme i oblike koje možda nikada prije nisu iskusili u književnosti.

Lipanj je rezerviran za već tradicionalni Bloomsday u Puli, posvećen Jamesu Joyceu. Tema ovogodišnjeg izdanja veže se uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea (1941.) i 100 od zabrane tiskanja "Uliksa" u SAD-u, s osnovnim ciljem promocija knjige i čitanja, kao i omogućavanje ranog upoznavanja stranih jezika te povijesti književnosti.

Uskoro kreće i program Blogaonica - Blog s preporukama za čitanje koji sastavljaju knjižničari i članovi čitateljskog kluba. Uz pisani oblik preporuka bit će moguće pogledati i kratke videopreporuke u formi vloga.

U planu su i književni susreti s piscima, kao i ženske večeri uz dobru knjigu te Čitateljski klub     za odrasle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter