KOMPANIJA HUAWEI EDUCIRALA 18 STUDENATA

SEEDS FOR THE FUTURE: Znanje će koristiti u izradi humanoidnog robota

Među studentima je i Karlo Džafić s Tehničkog fakulteta u Rijeci koji radi na razvoju humanoidnog robota pomoću 3D printera, a ovaj mu je program bio sjajna prilika da nauči nešto novo

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Leona Štrucelj / Karlo Džafić

Leona Štrucelj / Karlo Džafić


U sklopu programa Seeds for the Future kompanija Huawei omogućila je osamnaestorici studenata iz Hrvatske upoznavanje s poslovanjem kompanije. Oni su stekli uvid u   programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, način komercijalizacije i proizvodnje. U prošlogodišnjem izdanju programa je deset studenata domaćih fakulteta iz STEM područja imalo priliku posjetiti kineski Shenzhen i sjedište Huaweija, dok su se edukacije od 16. do 20. studenog odvijale online.

Ove je godine Seeds for the Future privukao čak četiri studenta s Tehničkog fakulteta u Rijeci i jednu studenticu s Fakulteta informatike u Puli. Osim što su imali priliku za prikupljanje vrijednih iskustava, studenti su dodatno proširili svoju mrežu kontakata, što će im biti od velike koristi u budućnosti.

Leona Štrucelj trenutno je na posljednjoj godini diplomskog studija na Fakultetu informatike u Puli, a kako sama kaže, motivacije za Seeds for the Future nije joj nedostajalo. Hvali dobru organizaciju programa, posebice uzevši u obzir prilagodbu na novo normalno gdje je gotovo sve prebačeno u online oblik što zna biti izazovno.

- Mogu samo reći da će mi iskustvo s ovim projektom sigurno puno značiti za dalje. Podržavam ovakve stvari i definitivno bi ih trebalo više održavati, pogotovo ovako u online obliku jer je dostupno većini. Svidjela mi se fleksibilnost programa, osobito zbog toga što sam redovan student, a već i radim u jednom IT poduzeću kao developer pa bi mi zbilja bilo teško uskladiti sve te stvari u isto vrijeme. Ovako smo si praktički sami mogli organizirati kada ćemo slušati edukacije i polagati ispite pa se uglavnom to znalo odužiti svaki dan i do dva ujutro“, ističe Leona Štrucelj.

Predavanja koja su studenti slušali obuhvatila su razne ICT teme, od umjetne inteligencije, računarstva u oblaku, 5G-a, pa sve do zanimljivih informacija o samoj kompaniji, poslovnim vještinama, međunarodnoj i interkulturalnoj suradnji.

- Ovaj program pružio mi je mogućnost učenja o 5G-u, AI-u, Cloud računarstvu i drugim tehnološkim temama, a dobivena znanja iskoristit ću da neke svoje ideje vezane uz AI procesuiranje slike i IOT dalje razvijam. Osim tehnoloških predavanja, imali smo priliku slušati o kineskoj kulturi, marketingu i o tome kako ostvariti inozemnu karijeru, nastavlja Mateo Malvić s RITEH-a kojeg se najviše dojmilo posljednje predavanje koje je vodila Afke Schaart prepuna iskustva u najboljim svjetskim korporacijama. Poznata Nizozemka je studentima prenijela kako ostvariti svoje ciljeve koji se u vlastitoj okolini ponekad čine kao neostvarivi snovi.

Studenti koji su se prijavili na program vrlo su ambiciozni, što potvrđuje i činjenica da svi već rade na razvoju karijere. Među njima je i Karlo Džafić s RITEH-a koji radi na razvoju humanoidnog robota pomoću 3D printera, a ovaj mu je program bio sjajna prilika da nauči nešto novo.

- Program mi je omogućio dopunu i proširenje znanja iz područja umjetne inteligencije, 5G mreže i cyber sigurnosti, a novostečeno znanje ću koristiti u izradi mog budućeg humanoidnog robota. Predavanja su se održavala online. Dojmovi su odlični i jako sam zadovoljan kako su u tako kratkom vremenu napravili odličnu online platformu iz koje je bilo zabavno učiti. Ugodno sam se iznenadio koliko Huawei nudi platformi i paketa vezanih za mobilne servise i usluge vezane za web-development svijet. To ću sigurno isprobati u skoroj budućnosti“, poručio je Karlo.

Dobar glas o prošlogodišnjem Seeds for the Future programu brzo se proširio među studentima, a Lucija Žužić s riječkog Tehničkog fakulteta za edukaciju je čula od kolega koji su imali samo riječi hvale, što ju je motiviralo na prijavu čim se ove godine ukazala prilika. Studentica treće godine preddiplomskog studija ističe kako će joj suradnja sa stručnjacima poput onih Huaweijevih zasigurno pomoći u budućnosti.

Studenti su za učenje koristili Huaweijevu iLearningX platformu koja je poslužila kao sredstvo prijenosa materijala polaznicima, a velika količina sadržaja podijeljena je na različite tečajeve za samostalno učenje. Svoje račune na platformi studenti će moći zadržati da nastave dodatno samostalno učiti, a bilo kada mogu pretražiti i bogatu arhivu s materijalima.

- Svim bih studentima koje je ovaj program zainteresirao preporučila da se prijave, bez obzira na studij koji su upisali. Sudionici će možda iduće godine moći posjetiti Kinu ako pandemija popusti, a čak i ako se to ne dogodi, steći će vrijedna stručna znanja kao i socijalne vještine i vještine timskog rada, zaključuje Lucija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini