čuvajte podatke

Velika novina u popularnoj aplikaciji za izmjenjivanje poruka, ali s njom se diže i rizik od prevara

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Početkom veljače, aplikacija za dopisivanje u vlasništvu Mete otkrila je da će uskoro uvesti značajnu promejnu koja će omogućiti druge mreže za razmjenu poruka unutar WhatsAppa, piše N1.

Zahvaljujući novim zakonima propisanim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije, korisnici WhatsAppa trebali bi očekivati ??da će vidjeti novu opciju inboxa u aplikaciji negdje u ožujku.

Unutar DMA nalazi se niz novih zakona kojima će se tehnološke tvrtke morati prikloniti kako bi nastavile poslovati. Jedan od ovih novih zakona znači da tehnološke aplikacije, kao što su WhatsApp i Facebook Messenger u vlasništvu Meta, ne smiju biti gatekeeping.

Takozvane gatekeeping su aplikacije koje se mogu koristiti samo s drugim osobama s istom aplikacijom, prenosi The Sun.

Stoga prema novim pravilima aplikacije moraju biti interoperabilne s drugim aplikacijama za razmjenu poruka. Ovo se odnosi na sve aplikacije za slanje poruka, uključujući iMessage, Telegram, Google Messages i Signal.

Ali prema novom izvješću WABetaInfo, beta verzija WhatsAppa koja omogućuje chatove trećih strana upozorava korisnike da bi "spam i prijevare mogli biti češći u chatovima trećih strana."

Dick Brouwer, direktor inženjeringa u WhatsAppu, već je upozorio na ovakav ishod u prošlomjesečnom intervjuu za Wired.

"Postoji stvarna napetost između nuđenja jednostavnog načina da se ova interoperabilnost ponudi trećim stranama, a da se u isto vrijeme očuva linija privatnosti, sigurnosti i integriteta WhatsAppa", rekao je tada.

Govoreći o tome da je značajka opcionalna, dodao je: "Mogu odabrati želim li ili ne sudjelovati u tome da budem otvoren za razmjenu poruka s trećim stranama. Ovo je važno jer bi moglo biti veliki izvor neželjene pošte i prijevara."

Općenito se čini da su razgovori trećih strana manje sigurni od razgovora koje sve strane vode isključivo unutar WhatsAppa.

Kada prvi put isprobate razmjenu poruka treće strane, pojavit će se zaslon dobrodošlice koji upozorava korisnike da vam ova značajka omogućuje slanje poruka nekome izvan WhatsAppa.

Kako će to funkcionirati?

U praksi, korisnik WhatsAppa moći će poslati poruku korisniku Facebook Messengera – i obrnuto – bez potrebe za korištenjem druge aplikacije. Korisnici će moći sami odabrati ako žele koristiti tu opciju.

Korisnici WhatsAppa koji omoguće razmjenu poruka na više platformi vidjet će zasebnu pristiglu poštu "razgovora treće strane" na vrhu svog izbornika za razgovore gdje će se pojaviti poruke iz drugih aplikacija.

Razlog zašto će poruke trećih strana imati vlastitu pristiglu poštu je taj što WhatsApp ne može osigurati istu razinu sigurnosti i privatnosti kao izvorne poruke, kaže Brouwer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum