KIJEV

Ukrajinski parlament zabranio ruske ratne simbole

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskija da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe.

Yaroslav Zheleznyak, član oporbe, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313  glasovalo "za".

Zelenskij je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, knjižnicama, znanstvenim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima.

Niti jedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi. Oni su se naširoko koristili, posebno na ruskim vojnim vozilima i opremi, za promicanje ciljeva sukoba.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" za razoružavanje susjeda i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Rusija je tijekom vikenda gađala položaje na istoku Ukrajine, gađajući regije Donbas i Mikolajiv zračnim napadima i topničkom vatrom.

Novi zakon zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole ili potkopavaju suverenitet Ukrajine.

Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. kolovoza, razdoblje izvanrednog stanja u zemlji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini