MOSKVA

Sukobi u Nagorno Karabahu: Moskva traži "strogo" poštivanje primirja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Još traju sukobi armenskih separatista Nagorno Karabaha i azerbajdžanske vojske, kršeći primirje dogovoreno pod okriljem Rusije koja je pozvala zaraćene strane na "strogo" poštivanje primirja.

Armenski ministar vanjskih poslova je bio u Moskvi u ponedjeljak na susretu s posrednikom u sukobu, Skukpinom Minsk OESS-a kojom supredsjedaju Rusija, Francuska i Sjedinjene Države. Njegov azerbajdžanski kolega je sudjelovao na sličnom sastanku prošlog tjedna u Ženevi. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je tijekom primanja armenskog kolege, pozvao "obje strane da strogo poštuju primirje" koje je trebalo stupiti na snagu u subotu u podne. 

Iako se borbe nastavljaju on je ocijenio da napori nisu bili uzaludni, i pozvao je na osnivanje mehanizama provjere poštivanja primirja, dok si separatisti i Azerbajdžanci međusobno prebacuju odgovornost za sukobe. 

Zbpg kršenja primirja Armenija i Azerbajdžan nisu uspjele razmijeniti zarobljenike ni tijela vojnika ubijenih u sukobima oko Nagorno Karabaha.

Unatoč neuspješnom posredovanju koje traje gotovo tri desetljeća, ruski, američki i francuski diplomati žele uvjeriti Armence i Azerbajdžance da se vrate na pregovore o statusu Nagorno Karabaha i da prekinu sukobe, najgore do 1994. godine, kada je ubijeno 30.000 ljudi.

U Stepanakertu, prijestolnici separatista, čula se tijekom jutra topnička paljba s jugozapada samoproglašene republike, ali za razliku od prethodnih noći grad nije bombardiran.

Drugi novinari agencije France presse su čuli topničke paljbe u okrugu Terter, na sjeveroistoku Nagorno Karabaha. Bombardiranja su počela tijekom jutra i intenzivirala su se poslijepodne. 

Armenski dužnosnici u Nagorno Karabahu su rekli u ponedjeljak da je 45 vojnika ubijeno u borbama te ukupno imaju 525 poginulih od početak sukoba 27. rujna. 

Od tada je najmanje 25 civila ubijeno i više od 100 ranjeno.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane je napisalo u ponedjeljak na Twitteru da separatističke snage bombardiraju okruge Goranboy, Terter i Agdam, da su se "iscrpile" i povukle u područje Hadrouta. 

Informativni centar armenske vlade tvrdi da je azerbajdžanska vojska "odbijena i da je pretrpjela teške gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of