BAKU

U Ženevi u četvrtak sastanak posrednika s ministrima Armenije i Azerbajdžana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Ceyhun Bayramov putuje u četvrtak u Ženevu na sastanak s međunarodnim posrednicima za sukob u Gorskom Karabahu, ali nije predviđen njegov susret s armenskim predstavnicima.

"Cilj posjeta je sastanak s dopredsjedateljima OESS-ove Skupine iz Minska (Rusija, Francuska i Sjedinjene Države) i upoznavanje sa stajalištem Azerbajdžana o smirivanju sukoba", ističe azerbajdžansko ministarstvo.

Armenija je preko svoje glasnogovornice isključila mogućnost sastanka azerbajdžanskih ministara i armenskog ministra u Ženevi jer "ne može se istodobno pregovarati i voditi vojne operacije", rekla je osudivši azerbajdžansku agresiju na Karabah.

No nije rekla hoće li armenski ministar doći u Ženevu na odvojen sastanak s dopredsjedateljima Skupine iz Minska koji gotovo trideset godina pokušavaju zaustaviti taj sukob.

Francuska diplomacija je u vezi sa sastankom u Ženevi kratko potvrdila da će se održati "konzultacije na razini dopredsjedatelja Skupine iz Minska".

Armenski separatisti samoproglašene republike Gorskog Karabaha od 27. rujna ponovo sudjeluju u sukobu s azerbajdžanskim snagama.

Armenski ministar treba ipak doputovati 12. listopada u Moskvu na sastanak s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Nešto ranije je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian kratko izvijestio da se "sastanci održavaju sutra u Ženevi i u ponedjeljak u Moskvi", izrazivši nadu da će dovesti do mirovnih pregovora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom