BRUXELLES

Bruxelles pozdravlja sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija pozdravila je u petak sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zaključenog pod okriljem Sjedinjenih Država, dok je Iran osudio dogovor nazvavši ga "predstavom" SAD-a.

"Normalizacija odnosa koristi objema stranama. Važna je za njih i za regionalnu stabilnost", izjavila je Nabila Massrali, glasnogovornica Europske komisije.

"I svakako, kao Europska unija zauzet ćemo se za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba u obliku dviju država", dodala je na konferenciji za novinare.

"Spremni smo raditi na nastavku pregovora između Izraelaca i Palestinaca", nastavila je.

 Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i prestolonasljednjika Abu Dhabija Mohammeda Al Nahyana stoji kako se nadaju da će "povijesni preokret pridonijeti uspostavi mira na Bliskome istoku".

Prema dogovoru, Izrael je suspendirao planove za pripojenje velikog područja Zapadne obale, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Izrael dosad nije imao diplomatske odnose sa zaljevskim zemljama. No, do neformalnih razgovora došlo je zbog zajedničke bojazni od jačanja iranskog utjecaja u regiji. 

Iran dogovor nazvao "opasnim i nezakonitim"

Iran je u petak objavio da je dogovor Izraela i UAE-a o normalizaciji odnosa "opasan i nezakonit".

"Sramotni" potez Abu Dhabija da postigne dogovor s Izraelom "je opasan potez i UAE i druge zemlje koje su ga poduprle bit će odgovorne za njegove posljedice", kaže se u priopćenju.

"To je nož u leđa Palestincima i samo će ojačati regionalno jedinstvo protiv cionističkog režima", dodaje se.

Iranski ministar vanjskih poslova  Mohamed Džavad Zarif osudio je sporazum kao "predstavu" koju su zakuhale Sjedinjene Države.

Turska je pak rekla kako razmatra suspenziju diplomatskih odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te o povlačenju ambasadora.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da povijest nikada neće oprostiti UAE za taj sporazum.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum