MADRID

Španjolska i Portugal obilježavaju 500. obljetnicu Magellanova putovanja

| Autor: Hina

Španjolska i Portugal planiraju obilježiti prvo putovanje morem oko svijeta nizom događaja od ove do 2022. godine.

Program uključuje izložbe, koncerte, kazališne predstave i performanse te sportske i znanstvene projekte, zajednički su u ponedjejlak objavili Madrid i Lisabon.

Prva plovidba oko svijeta počela je 10. kolovoza 1519. iz Sevilje, a 20. rujna ekspedicija je izašla na Atlantik u andaluzijskom gradu Sanlucar de Berrameda.

U ime španjolske krune i pod vodstvom portugalskog moreplovca Ferdinanda Magellana, pet brodova isplovilo je u potragu za morskim putem za Indiju i Molučke otoke.

Prvi obilazak Zemlje morskim putem bilo je "iberijsko povijesno djelo" koje je "vrlo značajno" za cijelo čovječanstvo, rekla je zamjenica španjolskog premijera Carmen Calvo.

Portugalski ministar vanjskih poslova opisao ga je kao "prvi čin globalizacije".

Među 193 planirana događaja su putujuća izložba "Najduže putovanje", španjolsk-portugalska televizijska serija i opera u kojoj će nastupiti tenorska zvijezda Placido Domingo.

Magellanova ekspedicija 1519. otkrila je prolaz između južnoameričkog kopna i Ognjene zemlje koji je nazvan po tom slavnom moreplovcu.

Godine 1521. Magellan je ubijen na otoku Mactanu u jugoistočnoj Aziji.

Njegova povijesna ekspedicija dovršena je 6. rujna 1522. kada se samo jedan brod iz flote, Nau Victoria vratio u luku Sanlucar.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater