SARAJEVO

Reis Kavazović: Vrijeme kušnje upozorilo na čovjekovu ranjivost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović kazao je u nedjelju u Sarajevu kako je razdoblje pandemije još jednom podsjetilo cijeli današnji svijet koliko je čovjek u njemu ranjiv i koliko je važna solidarnost među ljudima.

Reis Kavazović je predvodeći središnju molitvu u povodu Ramazanskog bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji vjernicima poručio kako se trebaju prisjetiti s kakvim ih je kušnjama suočio protekli mjesec posta uz epidemiju koja je svima prijetnja te da se stoga i ubuduće moraju ponašati tako da štite i sebe i zajednicu u kojoj žive i vrijednosti na kojima se ona temelji.

"Ovaj ramazan ćemo pamtiti po velikoj kušnji koja nas je zadesila. Suočili smo se sa sićušnim, golim okom nevidljivim virusom, koji je svojom agresivnošću pokazao koliko smo slabi i nemoćni. Cijelo čovječanstvo je osjetilo strah. Svi narodi i sve države, bez obzira na to kolika je njihova moć i sila, bili su bespomoćni", rekao je Kavazović.

Vjernicima je poručio kako im je i u takvom okruženju najvažnije sjetiti se jednostavne istine da živjeti život dostojan čovjeka znači svim svojim bićem, srcem i dušom, upijati etičku sliku svijeta, u kojoj se spajaju iskreno vjerovanje u Boga sa časnim i uzoritim ponašanjem i življenjem u ljudskoj zajednici.

"Jer što bi Bogu značila naša molitva ako bi naš život u vjeri bio lišen dobročinstva i pravednosti u zajednici? Formalno vjerovanje bez empatije prema slabima, siromašnima, jetimima (djeci bez oca) i siročadi nema velike vrijednosti u islamu. Vjera od nas traži duhovnu, moralnu i socijalnu budnost, osjećaj za pravdu i pravednost, što i jesu elementi najviše bogobojaznosti", poručio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Dodao je i kako je obveza muslimana da bdiju na granicama slobode jer "musliman ne može šutjeti onda kada vidi da se gazi ljudsko dostojanstvo ili želi laž nametnuti kao pravilo i vrijednost". 

"Oni koji olako sude ljudima najčešće pogriješe, a najgori ljudi su oni koji u svojoj grešci ustraju. Teške moralne posljedice ostavlja grijeh kojeg čovjek svojevoljno počini prema svom bratu ili susjedu, a u ovoj zemlji svi smo braća i susjedi", rekao je Kavazović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater