SARAJEVO

Ramazan u BiH bez vjernika u džamijama, reis Kavazović poziva na zajedništvo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poglavarstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u četvrtak je pozvalo muslimane da tijekom mjeseca ramazana i posta koji počinje u petak izbjegavaju sva uobičajena okupljanja te da molitve obavljaju isključivo u kućnim uvjetima i ne dolaze u džamije.

"Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih tijela. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze (molitve) klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora", navedeno je u uputama vezanim uz epidemiju koronavirusa koje je objavio rijaset Islamske zajednice u BiH, a vrijede i za muslimanske vjernike u Hrvatskoj.

Mjesec ramazana zapravo počinje u četvrtak navečer uz večernju molitvu, a jednomjesečni post za vjernike postaje obveza od petka prije svitanja sunca do večernjih sati, na temelju posebnog kalendara kojega utvrđuje rijaset.

Kako su tijekom ramazana u večernjim satima, kada se objeduje nakon dnevnog posta, uobičajena okupljanja većeg broja ljudi, ove je godine uputa vjernicima da takve situacije izbjegavaju te da se zajednički objedi organiziraju isključivo u kućnim uvjetima i s malim brojem članova najuže obitelji.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović vjernike je u tradicionalnoj ramazanskoj poruci upozorio kako je na svima njima posebna odgovornost da kroz molitvu i post sačuvaju osjećaj zajedništva.

"Trebamo pokazati suosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav. Jer samo zajedno možemo nadvladati ovo iskušenje. Samo tako iz ove kušnje možemo izaći bolji i jači. Ramazan dolazi u pravo vrijeme po nas, da osnaži naš duh kako bismo se izborili i s ovom bolešću", poručio je vjernicima reis Kavazović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom