ZAGREB

Muftija Hasanović: Individualna molitva za muslimane trenutno jedino rješenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović kazao je da razumije svakog vjernika koji iskazuje svoju žal što ne može već treći petak obaviti bar tjednu molitvu u džamiji, ali je naglasio da je pod opasnosti od pandemije za cijeli svijet individualna molitva jedino rješenje.

Život i zdravlje pojedinca i zajednice u islamu je na prvom mjestu. Temeljem toga, poštivanje nadležnih službi je obveza (fard). Samo takvim pristupom i čvrstom disciplinom možemo nadvladati trenutnu situaciju, kazao je muftija Aziz Hasanović za Hinu.

Nevidljivi virus izazvao je veliki strah i pokazao istu opasnost za sve ljude na svijetu, bili bogati ili siromašni, bijelci ili crnci, vladari ili potlačeni, muškarci ili žene. Na taj način danas u svijetu živi preko tri milijarde ljudi, a ostatak je u poluizolaciji zabrinut za svoje zdravlje i život, ocijenio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske.

Muftija Hasanović smatra „da molitva jača mentalno zdravlje“ i da su molitve „iskrenije u samoći i velikoj potrebi kao što je ova“. Molitva se može obavljati pojedinačno ili u zajednici. Obzirom na preporuke nadležnih organa koji se brinu o zdravlju i životima ljudi, individualna molitva je trenutno jedino rješenje, kazao je vjerski vođa muslimana u Hrvatskoj.

Razumijevanje prioriteta u životu nam pomaže da „socijalnu distancu“ prilagodimo okolnostima i vremenu. Društvene mreže pomažu da povezanost među ljudima ublaži i istu održi do boljih vremena kojima se nadamo i za koje molimo, dodao je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

I ramazan vjerojatno bez druženja 

Osvrćući se na pitanje kako pod mjerama koje nalažu "socijalnu distancu" pomoći napuštenim i usamljenima, Hasanović kaže da pored brige institucija koje se profesionalno time bave, i svekolike javnost koja se uključila u to, i Islamska zajednica organizira svoju pomoć.

Mi u zajednici, putem naših džemata, imama, muallima i humanitarne organizacije Zirat, uključeni smo maksimalno kako bi bili servis u službi potrebitih. Svakako se primjenjuju sve odluke i naputci koje donosi Krizni stožer, kazao je i dodao da u svakoj nevolji isplivaju na površinu i kvalitete ljudskosti. „Tako i ovoga puta, dobrota i plemenitost dobrih ljudi izašla je na površinu.“

Prema popisu iz 2011. godine, u Hrvatskoj se 62.977 građana izjasnilo da pripadaju muslimanskoj vjeri. Okupljeni su u Islamsku zajednicu koja je organizirana u 15 glavnih organizacijskih jedinica – medžlisa.

Mi ćemo se potruditi da duhovna poruka dođe do svakog našeg vjernika koja se petkom šalje, ali ćemo zadržati ovakvu praksu sve dok zato postoje razlozi, kazao je muftija Hasanović.

On je napomenuo da muslimani idu u susret „najodabranijem mjesecu posta (ramazanu) koji je ujedno i mjesec intenzivnog druženja i okupljanja kako u obiteljskim kućama, stanovima i džamijama“.

Nažalost, sve su prilike da će ovaj ramazan biti bez toga. Naši vjernici dobit će jasne naputke kako organizirati sebe u vlastitom domu, poštujući sve propise mjeseca ramazana ali i mjere zaštite vlastitog zdravlja, zaključio je poglavar treće vjerske zajednice po brojnosti u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini