SARAJEVO

U BiH još uvijek djeluje desetak "paradžemata", zajednica radikalnih islamista

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u toj zemlji još uvijek djeluje desetak "paradžemata" koji muslimanske vjernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama.

"Evidentirno je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, niti u jednom više od 30, osim kada organiziraju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore", kazao je Muhamed Jusić, savjetnik za vjerska pitanja reisa Huseina Kavazovića. za subotnje banjolučke "Nezavisne novine".

Islamska zajednica u  BiH je još 2016. godine odlučila poduzeti mjere kako bi se ugasili paradžemati koji su tada okupljali značajan broj vjernika. Takve su samoproglašene vjerničke zajednice bila uporišta radikalnih islamista a neke povezane i s terorističkim aktivnostima.

Takvu jednu zajednicu predvodio i Husein Bilal Bosnić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam jer je svoje sljedbenike poticao na pridruživanje tzv. Islamskoj državi.

Procjena je kako je u BiH prije pet godina bilo gotovo 70 paradžemata da bi nakon reagiranja IZ u BiH njihov broj postupno smanjivan. Sredinom 2019. bio je aktivan 21 paradžemat a sada ih je 11.

"IZ u BiH i dalje radi na integriranju svih pojedinaca i skupina koje prihvaćaju njezino učenje i njezin organizacijski okvir te ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njezinih okvira", kazao je Jusić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of