MAFIJA PRED BOŽJIM SUDOM

Papa Franjo i talijanski crkveni prelati poslali snažnu poruku u borbi protiv organiziranog kriminala: UBIJENI ANTIMAFIJAŠKI SUDAC ROSARIO LIVETINO PROGLAŠEN BLAŽENIM

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Rosario Livatino/Papa Franjo (Foto EPA)

Rosario Livatino/Papa Franjo (Foto EPA)


Papa Franjo i visoki prelati Svete Stolice poslali su još jednu značajnu poruku mafiji i organiziranom kriminalu u Italiji, ali i drugdje u svijetu gdje djeluje neki od ogranaka te zločinačke organizacije. Sudac Rosario Livatino – kojeg je mafija usmrtila u njegovom automobilu dok je odlazio na posao – proglašen je blaženikom Svete rimske crkve. Livatino je prije 28 godina postao mučenik, da bi ga ovih dana u crkvenoj ceremoniji u mjestu Agrigento na Siciliji proglasili blaženim, što je korak – koji u praksi traje desetljećima – do proglašenja svecem.

Rosario Livatino radio je na masovnom suđenju protiv članova mafije u vrijeme kada je ubijen. "U svojoj službi općem dobru, kao uzoran sudac koji nikada nije podlegao korupciji, nastojao je suditi ne da osuđuje, već da iskupljuje", rekao je papa Franjo govoreći u Vatikanu i dodao: "Njegov ga je posao čvrsto stavio pod Božju zaštitu."

Sudac Livatino bio je poznat kao beskompromisan borac protiv mafije. Procesuirao je brojne slučajeve koji uključuju korupciju u lokalnoj luci i lažne javne ugovore. Bio je pobožni katolik koji se svaki dan molio u crkvi prije odlaska na posao.

U povodu njegova proglašenja blažem, kardinal Gualtiero Bassetti, predsjednik biskupske konferencije Italije, naglasio je da "organizirani kriminal, možemo ga nazvati mafija, camorra ili stidda, nije uobičajeni zločin, već divlja organizacija i istovremeno oblik ateizma koji je obojen novopaganskim nijansama i bogohulnim kršćanskim citatima. Podzemlje je nedvojbeno izvor smrti - smrt društva, smrt teritorija, smrt duša ljudi. Kriminalne organizacije za provođenje svojih projekata stvaraju klimu straha koja iskorištava siromaštvo i nezaposlenost, socijalni očaj i odsutnost pravne sigurnosti. Upravo je iz tog razloga prisutnost države prijeko potrebna. Snažna, autoritativna i nadasve obrazovna prisutnost. Kao ona Rosarija Livatina. Pročitao sam neke novinske izvještaje iz 1990. godine koji govore o smrti mladog suca. Definiran je kao 'mladi 38-godišnji sudac' koji je 'deset godina obavljao svoju dužnost. U konačnici je bio - 'nepotkupljivi sudac'.“

Kardinal Basseti podsjetio je da je Rosario Livatino bio strastveni branitelj zakonitosti i sloboda svoje zemlje: "Autentični predstavnik institucija koji je uspio utjeloviti sigurnost zakona i također moralnu kulturu istinske Italije: one Italije koja se ne predaje nepravdama i prijevarama i koja ne popušta nevoljnicima i onima koji se prilagođavaju nekom status quo: čak i kad status quo predstavlja mafija."

"Želio bih rezimirati naslijeđe Livatina istom rečenicom kojom sam se prisjećao don Pina Puglisija: ne možete živjeti s mafijom! Između mafije i evanđelja ne može biti suživota ili suglasnosti. Ne može biti kontakta niti bilo kakvog žalosnog naklona,“ poručio je talijanski kardinal Basseti.

Istovjetna stajališta imaju i drugi talijanski crkveni prelati. Don Luigi Ciotti, predsjednik udruge Libera, u predgovoru knjizi „Rosario Livatino – Pravedni sudac“ kaže kako se on bavio kaznenim djelima u vezi zaštite okoliša i „prije nego što ih je pravni sustav prepoznao kao takve. Imao je obzira prema prirodi u kojoj je vidio sklad stvaranja i ljubav stvoritelja. Osim toga, bio je među prvim sucima u Italiji koji su proveli pravila o pljenidbi i oduzimanju mafijaške imovine. Shvatio je da će odatle proizaći slabljenje bandi, njihov gubitak kontrole, a također i društveni prestiž na terenu".

U talijanskom tisku ponavljaju i rečenice koje je izgovarao sudac Livatino: „Kad umremo, nitko nas neće pitati koliko smo bili vjernici, nego jesmo li bili vjerodostojni. Zadatak suca je da odluči, odabrati pravi put. Odabir je jedna od najtežih stvari koje je čovjek pozvan učiniti. I upravo u tome što odlučuje sudac-vjernik može naći odnos s bogom. To je izravna veza jer je vršenje pravde samospoznaja, to je molitva, to je samoposvećivanje Bogu. Neizravan odnos kroz ljubav prema osuđenoj osobi".

Zbog svojih stajališta, sudac Livatino platio je glavom. Dana 21. rujna 1990. godine pripadnici mafijaške skupine Stidda pucali su u njegov automobil Ford Fiesta dok se vozio na sud. Prije toga, sudac je odbio policijsku zaštitu. Pronađen je u jarku uz cestu nekoliko kilometara od svoje kuće. Ubojice – bila su četvorica – kasnije su pronađene i osuđene na doživotne kazne zatvora.

Livatinova krvava košulja izložena je kao relikvija u katedrali u Agrigentu tijekom protekle ceremonije proglašenja blaženim.

Proglašenje blaženikom suca Rosarija Livetija samo je nastavak borbe Katoličke crkve protiv mafije. Još je papa Ivan Pavao II u poznatoj deklaraciji iz 1993. godine snažno osudio mafiju. Papa je tada najavio kako za mafijaše „dolazi božji sud.“

Doduše, neki poznavatelji prilika smatraju kako odnos crkve prema mafijaškim organizacijama nije posve iskren. Publicist John Dickie, autor knjige Cosa Nostra o sicilijanskoj mafiji, rekao je za BBC-jev program Newshour da Katolička crkva ima “malo grižnje savjesti” o mafiji te kako su riječi pape Ivana Pavla II uslijedile tek nakon "desetljeća i desetljeća šutnje i dogovora.“

"Završetkom hladnog rata i porastom nasilja u sicilijanskoj mafiji konačno je crkva počela ozbiljno shvaćati mafijašku prijetnju i ne smatrati je puno manjim pitanjem u usporedbi s prijetnjom komunizma", objasnio je John Dickie.

Rosario Livatino je rođen u Canicattìju na Siciliji. Nakon završene srednje škole upisao je pravni fakultet u Palermu, gdje 1975. godine diplomirao. Između 1977. i 1978. služio je kao zamjenik direktora u Registru u Agrigentu. Godine 1978., nakon što je bio među najefikasnijim sucima u reviziji pravosuđa, dobio je mjesto suca za prekršaje na sudu u Caltanissetti. Potom je 1979. postao zamjenik tužitelja na sudu u Agrigentu, što je obavljao do 1989. godine kada je imenovan pomoćnikom suca.  

Tijekom svoje karijere Livatino je radio protiv korupcije i postizao uspjeh u brojnim slučajevima, u kojima su zaplijenjene velike svote novca i imovine te uhićeni krupni kriminalci.

O Livatinu je napisan i roman te snimljen igrani film. Njegova je priča nadahnula roman „Il giudice ragazzino“ ("Dječak sudac"), koji je Nando Dalla Chiesa napisao 1992. godine. Film je 1994. godine snimio redatelj Alessandro di Robilant s jednakim naslovom.

Proglašenje blaženikom suca Livatina dolazi u vrijeme kada se i talijansko pravosuđe bavi velikim antimafijaškim procesom, najvećim u proteklih nekoliko desetljeća. Riječ je suđenju u Kalabriji sa čak 355 osumnjičenih članova mafije i korumpiranih dužnosnika koji su radili za N'dranghetu, najmoćniju mafijašku skupinu u Italiji. Suđenje će trajati najmanje dvije godine.

Što se uloge crkvenih velikodostojnika tiče, borbu protiv mafije preuzeo je pape Ivana Pavla II recentni nasljednik Petrova prijestolja sveti otac Franjo. On je još 2014. godine pokrenuo je žestok napad na mafiju, upozorivši gangstere da će otići u pakao ako se ne pokaju i ne prestanu činiti zlo.

"Novac krvav, moć zamrljana krvlju, ne možete ga ponijeti sa sobom u sljedeći život. Pokajte se", rekao je papa Franjo koji je knjižicu o zlu korupcije napisao još 2005. kada je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum