ZAGREB

Donacija s pokusima iz područja atomske i nuklearne fizike Fizičkom odsjeku PMF-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Donacija s pokusima iz područja atomske i nuklearne fizike uručena je Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čime je upotpunjena jedna od najstarijih i najvrjednijih zbirka učila iz fizike na širem prostoru, priopćeno je s PMF-a.

Opremu o pokusima iz moderne fizike koja omogućuje uvid na razini atoma i atomskih jezgri, koja će unaprijediti obrazovanje budućih nastavnika i istraživača, darovala je tvrtka za edukacijsku i mjernu opremu Belmet97. Primopredaji su, osim direktora tvrtke Belmet97 Martina Marčinka, nazočili dekan PMF-a Mirko Planinić i pročelnik Fizičkog odsjeka Krešimir Kumerički sa suradnicima, priopćeno je.

Zbirku učila iz fizike, najznačajniju takvu u Hrvatskoj, osnovao je 1876. godine hrvatski fizičar češkog podrijetla Vinko Dvořák (Dušejov, Německý Brod, Češka, 21. I. 1848 – Zagreb, 6. V. 1922). Dvořák je diplomirao (1871) i doktorirao (1873) u Pragu, gdje je postao asistent slavnog fizičara Ernsta Macha. U Zagreb dolazi 1875. godine i osniva katedru za fiziku te utemeljuje njezin kabinet 1876. godine kada započinje s nabavom instrumenata i učila, a s čim je i započelo stvaranje zbirke.

Zbirka sadrži više od 3500 elemenata i knjiga, od kojih su mnogi neprocjenjive vrijednosti. Danas se s njima izvodi 1200 pokusa - 433 iz mehanike, 305 iz elektriciteta i magnetizma, 163 iz optike, 79 iz termodinamike i 56 iz atomske fizike, priopćeno je.

U zbirci se nalazi jedna od prvih rendgenskih cijevi (1896) od tvrtke Geissler, oprema za Hertzove pokuse prijenosa vala na daljinu (1897), kao i Teslin transformator sa živinim prekidačem.

S obzirom na veliku starost, uređaji i instrumenti zahtijevaju popravku i obnovu, za što su potrebni znanje, vještina i novčana sredstva. Zaklada HAZU više je puta podržala reparaciju instrumenata poput Orgulja (1876), Koenigovih rezonatora (1901), Tesla – Weinholdovih aparata (1893), Tesla –Thomsonovog aparata (1896), Teslina transformatora s udešavanjem (1908) i drugih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of