MILANO

Nakon dugog 'putovanja', Fiat Chrysler i PSA se spojili i postali Stellantis

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijansko-američka grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i francuska Groupe Peugeot S.A. (PSA) u subotu će zapečatiti svoje dugo očekivano spajanje u novi automobilski koncern Stellantis, četvrtu najveću svjetsku automobilsku skupinu, piše Reuters.  

"Stellantis ima "dovoljno duboke džepove" kako bi financirali prelazak na električna vozila i preuzeli veće rivale Toyotu i Volkswagen", piše ta agencija, dodajući da je za finalizaciju ugovora o tom spajanju, vrijednom 52 milijarde američkih dolara, talijansko-američkim i francuskim proizvođačima automobila trebalo više od godinu dana.

Dionicama Stellantisu, na čijem će čelu, kako piše Reuters, biti trenutni izvršni direktor PSA-a Carlos Tavares, u ponedjeljak se počinje trgovati u Milanu i Parizu, a u utorak u New Yorku.

Analitičari se sada bave time kako Tavares planira riješiti ogromne izazove s kojima se grupa suočava, od viška proizvodnih kapaciteta do loših performansi u Kini, o čemu će, kako se nadaju, Tavares također govoriti u utorak na svojoj prvoj konferenciji za novinare na mjestu izvršnog direktora Stellantisa.

FCA i PSA su procijenili da Stellantis može smanjiti godišnje troškove za više od 5 milijardi eura (6,1 milijardu dolara) bez zatvaranja pogona, a investitori su uz to zainteresirani i za Tavaresov akcijski plan i druge detalje, uključjujući i o transformaciji asortimana automobila za električnu eru, oživljavanju zaostalog bogatstva grupe u Kini, racionalizaciji njezinog ogromnog globalnog carstva i rješavanje velikih prekomjernih kapaciteta.

Automobilski koncern Stellantis uključivat će svih 14 marki automobila FCA i PSA pod jednim krovom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum