LJUBLJANA

Golob: Cilj je spustiti inflaciju na 10 posto ili niže

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u petak da je cilj njegove vlade da mjerama koje je već usvojila razinu inflacije, koja je u srpnju desegnula rekordnih 11 posto, svede na deset posto “ili manje”.

“Inflacija je u porastu i u kolovozu će vjerojatno biti još viša jer su vladine mjere planirane za rujan, kad će se to morati osjetiti. Cilj nam je da inflaciju očuvamo na deset posto ili niže”, kazao je Golob u petak u izjavi za novinare.

Time je reagirao na podatak državnog statističkog ureda po kojemu je inflacija na godišnjoj razini krajem srpnja dosegnula rekordnih 11 posto, dok je iskazana europskim mjerilom harmoniziranih cijena još i viša - 11,7 posto.

Na  takvu rekordnu inflaciju, koja je najviša nakon 1995. godine, najviše su utjecali energenti i cijena hrane.

Golobova vlada donijela je ovaj tjedan odluku po kojoj se PDV za neke energente snižava s 22 na 9,9 posto, što će smiriti cijene. Sniženje PDV-a od 1. rujna privremena je mjera koja će vrijediti devet mjeseci i koštati državni proračun 130 milijuna eura.

Uz to, vlada Roberta Goloba prije toga je regulirala cijene električne energije i plina za zaštićene potrošače, što bi također trebalo djelovati na smirivanje. Planira i posebne  jednokratne dodatke za energetsku skupoću za socijalno ranjivije kategorije stanovništva, a najavljeno je da će za ublažavanje naraslih troškova energije djelovati i “ciljanim mjerama” za gospodarski sektor koje još nije točno definirala.

Golob je nedavno na susretu s predstavnicima parlamentarne oporbe zahtijevao da konstruktivno podrže mjere za prevladavanje energetske i prehrambene krize koje još trebaju proći parlamentarnu raspravu i tako pokažu konstruktivnost.

Što se tiče cijena hrane, Golob je odmah nakon stupanja na premijersku dužnost najavio da će se objavljivati liste  cijena pojedinih artikala iste kategorije u različitim trgovačkim centrima, kako bi se trgovce  potaknulo da ne pretjeruju s maržama, a da potrošače da kupuju ondje gdje im je cijena povoljnija.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom