LJUBLJANA

U Sloveniji od danas ponovo otvorene knjižnice, galerije i muzeji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Sloveniji su od srijede, zbog povoljnije epidemiološke situacije vezane uz zarazu koronavirusom, opet otvorene knjižnice, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima.  

Najavljuju se i nova popuštanja nekih restrikcija, iako za sada ne i odredbe koja zabranjuje napuštanje matičnih općina.

 Vlada  je nakon sinoćnje sjednice objavila da je od srijede vrata otvaraju knjižnice, galerije i muzeji, a ponovo mogu djelovati agencije za posredovanje nekretnina i obavljati se dimnjačarske usluge.
Od ponedjeljka će pak biti dopušteno posluživanje gostiju lokala na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima, a ukinuta je i mjera da osobe starije od 65 godina kupovinu mogu obavljati samo od 8 do 10 sati ujutro, pa će u trgovine koje su otvorene moći ići tijekom cijelog radnog vremena.
Od ponedjeljka će opet biti dopušteno djelovanje radionica za popravak odjeće i obuće, za izradu ključeva, svoje usluge kupcima će opet nuditi fotografi, fotokopirnice, krojači, urari i zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.
Tada će se otvoriti i kozmetički saloni, usluge manikure i higijenske njege, moći će se opet obavljati masaža i pedikura, dok ostale djelatnosti, kao rad sauna, kupki wellness centara, usluge piercinga, tetoviranja i slične i dalje ostaju "zatvorene" jer se  njihovo djelovanje u vrijeme epidemije i dalje smatra rizičnim za prijenos koronavirusa.
Kako bi se spriječile moguće gužve pred predstojeće prvomajske blagdane vlada je donijela odluku po kojoj trgovine koje pretežno prodaju prehrambene namirnice, a koje su i do sada bile otvorene, mogu raditi i u nedjelju od 8 do 13 sati.
Prema najavama, vlada će na današnjoj novoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju još nekih restrikcija i pokretanju nekih gospodarskih aktivnosti, dok se ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još ne planira, ali je moguće ublažavanje te mjere.
Kako danas prenose slovenski mediji, ministrica za obrazovanje, znanost i sport Simona Kustec  najavila je kako bi škole i vrtići svoja vrata opet mogli otvoriti 11. svibnja, no to je pitanje još otvoreno i epidemiolozi o tome imaju podijeljena mišljenja.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater