LJUBLJANA

Slovenska vlada predstavila prvi paket mjera za ublaživanje krize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenska vlada predstavila je u utorak javnosti prijedlog opsežnog zakonskog paketa za ublaživanje posljedica krize zbog pandemije koronavirusa, a premijer Janez Janša kazao je da je za tu svrhu osigurano dovoljno sredstava.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za spomenuti zakonski paket, no izvori bliski vladi navode da je riječ o iznosu od preko tri milijarde eura.

"Paket za ublaživanje posljedica" epidemije, ili "megazakon" s nizom mjera, trebao bi kroz financijske poticaje i državnu pomoć građanima i ekonomiji pomoći  prebroditi posljedice prvih nekoliko mjeseci trajanja krize, kazao je u izjavi predsjednik slovenske vlade, dodavši da bi vlada, ako se kriza produži, predložila i drugi sličan paket mjera.
Sada predloženi zakonski paket mjera vlada će konačno uobličiti u petak i uputiti u parlamentarnu proceduru, rekao je Janša dodavši da u sadašnjoj fazi za te mjere ima "dovoljno novca" i da se na razini EU-a donose mjere labavljenja dosadašnje financijske  i monetarne discipline kako bi se članice mogle bolje suočiti s velikom krizom.

Subvencije, poticaji hitnim službama, smanjenje plaća dužnosnicima 

Mjere koje predlaže slovenska vlada usmjerene su u očuvanje postojećih radnih mjesta, nastavak poslovanja poduzeća i jačanje mogućnosti njihova preživljavanja, omogućuju porezne olakšice i odgode plaćanja, čuvaju socijalnu stabilnost države, a  omogućuju fleksibilnost u dodjeli dodataka na plaću ključnim službama za trajanja epidemije.

Između ostalog, država će iduća dva mjeseca subvencionirati poslodavcima plaće za radnike "na čekanju" zbog zastoja u proizvodnji, te umjesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a isto tako i nadoknade za vrijeme bolovanja.

Za ključne djelatnosti za vrijeme epidemije, kao što su zdravstvo, civilna zaštita i druge ključne službe i servisi, Janšina vlada predložila je da zbog radnog opterećenja mogu dobivati dodatke na plaću, u iznosima od 10 do čak 200 posto u odnosu na osnovicu.

Radnici koji u vrijeme epidemije  zbog situacije ne mogu na posao imat će jednak status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu, a umirovljenici s najnižim mirovinama dobit će za vrijeme trajanja krize koronavirusa poseban mirovinski dodatak.

Oni koji rade kao "samozaposleni" (mikropoduzeća s jednim ili dvoje zaposlenih) imat će pravo dobiti od države mjesečni dohodak u visini 70 posto minimalne plaće, a doprinose za njih će također plaćati država i neće morati uplaćivati mjesečnu akontaciju za porez na dohodak jer će biti bez prihoda, predloženo je u paketu mjera.
Što se tiče potrebe jačanja likvidnosti poduzeća u vrijeme krize, vlada je predložila tzv. "jamstvenu shemu", tako da će otkupljivati potraživanja koje banke imaju prema poduzećima, a zamrznut će se do daljnjega i plaćanje poreza na dohodak.

Neiskorištena sredstva iz europskog socijalnog fonda, koji joj stoje na raspolaganju, Slovenija će usmjeriti u istraživanje i razvoj, osobito u razvoj lijekova, cjepiva i proizvodnju opreme za zdravstvo, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Mjera koja će izazvati dosta podijeljenih mišljenja je prijedlog o smanjivanju plaća svim dužnosnicima, uključujući članove parlamenta i vlade, za 30 posto za trajanja krize, te prijedlog da isto vrijedi i za sudbenu vlast, uz izuzetak onih djelatnika u sudstvu koji su vezani na slučajeve koji se ne mogu odgoditi.
Janšina vlada, osim toga, predlaže da se za 30 posto smanje i plaće u nadzornim odborima tvrtki s državnim udjelom.

Što se tiče poljoprivrede i njene važnosti u sadašnjem trenutku, Janša je kazao kako je sadašnja kriza pokazala da Slovenija mora više ubuduće računati na vlastite resurse i samodostatnost u poljoprivredi kao strateškoj grani.
Zato je intencija "megazakona" da se i na poljoprivredni sektor primijene sve stimulativne mjere koje će zakon donijeti za ostalo gospodarstvo, kazao je Janša.


l

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of