OSTAT ĆEMO BEZ SLAMKI

Europska unija blizu zabrane plastike za jednokratnu upotrebu

(EPA)

(EPA)


Europska unija (EU) trebala bi uskoro zabraniti proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu, poput plastičnih tanjura i slamki, objavila je u srijedu austrijska dužnosnica čija zemlja trenutno predsjeda Unijom.

"Plastični otpad zagađuje naše rijeke, plaže i oceane. Stoga ćemo zabraniti plastične proizvode za koje postoje dobre alternative. A proizvođače plastike ćemo primorati da plate čišćenje", kazala je Elisabeth Koestinger, austrijska savezna ministrica za održivost i turizam.

Europski parlament je 24.  listopada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu velikom većinom izglasao direktivu o potpunoj zabrani nekih plastičnih proizvoda, poput štapića za uši te plastičnog pribora za jelo i slamki koji ujedno čine gotovo najveći dio otpada na europskim obalama i u morima.

Očekuje se da će pregovori između parlamenta i država članica početi za nekoliko dana.

Znanstvenici procjenjuju da svake godine u morima i oceanima završi do 12,7 milijuna tona plastike, odnosno jedan kamion plastike svake minute te da njezina prisutnost ugrozi i do 700 životinjskih vrsta, a sveukupno se do danas u morima i oceanima nakupilo oko 150 milijuna tona plastike. 

Plastični otpad u morima uzrokuje gubitke i do 259 milijuna eura u sektoru turizma i 695 milijuna u ribarstvu, a predstavlja opasnost i za ljudsko zdravlje kroz hranidbeni lanac. Naime, plastika čini čak 86 posto otpada u svjetskim morima. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater