BRUXELLES

Covid: Belgija odobrila cijepljenje djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Belgija je u ponedjeljak odobrila cijepljenje djece od 5 do 11 godina protiv covida-19, idući za primjerom niza europskih zemalja.

Cijepljenje djece je "besplatno i dragovoljno" i "moguće je samo uz pristanak roditelja ili zakonskog skrbnika", navodi se u priopćenju objavljenom nakon međuministarske konferencije na kojoj su sudjelovali ministri zdravstva te savezne države.

Cijepljenje će se provoditi pedijatrijskom inačicom Pfizer/BioNTechova cjepiva "koje se daje u dvjema dozama u razmaku od 21 dana", navodi se u tekstu, podsjećajući da je cjepivo odobrilo europsko regulatorno tijelo EMA.

Prvi pozivi na cijepljenje uputit će se već krajem prosinca. Ono je posebno namijenjeno djeci s komorbiditetima kojima se cijepljenje "izričito preporučuje" jer "štiti od teških oblika bolesti uzrokovane virusom", dodaje se u priopćenju.

Cjepivo će se preporučiti i djeci bez komorbiditeta: ona će "tako sama biti bolje zaštićena i pridonijet će boljoj zaštiti ranjivih osoba u njihovu okružju i društvu u cjelini".

Belgijske vlasti dodaju da cijepni status djece neće imati nikakva utjecaja na njihove društvene aktivnosti jer se za tu dobnu skupinu ne traži covid propusnica.

Ograničenja u vezi s covidom-19 potiču prosvjede u Belgiji, gdje je zadnjih tjedana bilo više skupova na kojima su izbili sukobi s policijom.

Desetak tisuća zaraženih na dan prijavljuje se u prosjeku u Belgiji, zemlji s 11,5 milijuna stanovnika, pokazuju najnoviji podatci Instituta za javno zdravstvo Sciensano.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini