BORBA PROTIV COVIDA-19

U svijetu se trenutno radi na oko 150 cjepiva protiv koronavirusa. Najveća enigma je koje će biti I SIGURNO I DJELOTVORNO

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 28 cjepiva je u kliničkim fazama ispitivanja, a 132 su u predkliničkim fazama. Od 28 cjepiva u kliničkim ispitivanjima, samo šest je u trećoj fazi ispitivanja. Dva su iz Kine, a ostala iz SAD, Velike Britanije i drugih zemalja. Rusko cjepivo Sputnik V nije na tom popisu zbog, kako pišu mediji, sumnje brojnih stručnjaka da se razvijalo prebrzo te da treća faza nije bila provedena u potrebnom obimu

Ruski znanstvenici mogli bi uskoro, uz već registrirano cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V, svijetu koji živi u strahu od smrtonosne zaraze ponuditi još jedno cjepivo koje je u visokom stupnju ispitivanja. Razvija ga vojni laboratorij Vektor u Sibiru. Uz to, u Moskvi naglašavaju da sveukupno razvijaju 26 varijanti ili podvarijanti cjepiva protiv korone, dok se zapadni medicinski stručnjaci, pa i neki u Hrvatskoj, sve više zanimaju za rusko cjepivo Sputnik V koje nije prihvaćeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovog tjedna Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije izdalo je dozvolu za provođenje postregistracijskog kliničkog ispitivanja cjepiva Sputnik V u kojemu će sudjelovati 40 tisuća ljudi. Ispitivanje će provoditi nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "N. F. Gamaleja," gdje je cjepivo i načinjeno. Svi dobrovoljci koji sudjeluju u primanju cjepiva moraju biti stariji od 18 godina, dok će sudjelovanje u ispitivanju trajati šest mjeseci od datuma cijepljenja.

Sputnik V ili "Gam-Kovid-Vak" prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa u Rusiji i svijetu. To je još 11. kolovoza objavio ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao da se njime cijepila i njegova kćer. Cjepivo je namijenjeno za intramuskularnu primjenu te se sastoji od dvije komponente u bočicama od 0,5 ml. Aleksandar Gincburg, šef centra "Gamaleja", obećao je da će imunitet koji će osoba steći nakon cijepljenja trajati oko dvije godine.

U svijetu se trenutačno radi na oko 150 cjepiva protiv koronavirusa. Prema riječima Ane Popove iz ruske Federalne inspekcije u sferi zaštite prava potrošača i dobrobiti čovjeka čak 26 varijanti dolazi iz Rusije. Nije riječ o posve različitim tipovima cjepiva. U pravilu su to projekti istih instituta i međusobno se razlikuju u nijansama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 28 cjepiva je u kliničkim fazama ispitivanja, a 132 su u predkliničkim fazama. Od 28 cjepiva u kliničkim ispitivanjima, samo šest je u trećoj fazi ispitivanja. Dva su iz Kine, a ostala iz SAD, Velike Britanije i drugih zemalja. Rusko cjepivo Sputnik V nije na tom popisu zbog, kako pišu mediji, sumnje brojnih stručnjaka da se razvijalo prebrzo te da treća faza nije bila provedena u potrebnom obimu.

Takvog je mišljenja i ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić. S druge strane, poznati imunolog dr. Stipan Jonjić kaže da bi kombinacija dva virusa u ruskom cjepivu Sputnik V mogla biti učinkovita.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter