ŽENEVA

WHO uoči konferencije za covid-19: potrebno više od 30 milijarda dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Više od 30 milijarda dolara trebat će za finalizaciju testova, cjepiva i lijekova za COVID-19, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči donatorske konferencije.

Međunarodna inicijativa pod nazivom ACT Accelerator koju je WHO s partnerima pokrenuo krajem travnja kako bi ubrzao razvoj, proizvodnju i ravnopravan pristup novoj dijagnostici, lijekovima i cjepivu za novi koronavirus trebat će "31,3 milijarde dolara u idućih 12 mjeseci", rekla je UN-ova agencija u priopćenju.

Do danas je obećano 3,4 milijarde dolara. "Dakle, treba nam još 27,9 milijarda od kojih 13,7 milijarda za pokrivanje neposrednih troškova", dodaje WHO.

"Ovo ulaganje je vrijedno truda. Ne budemo li se sada mobilizirali, platit ćemo višu cijenu u ljudskim životima, a gospodarske posljedice bit će gore", rekla je Ngozi Okonjo-Iweala, posebna izaslanica za međunarodnu inicijativu, na tiskovnoj konferenciji.

"Premda se čini da su ovo veliki iznosi, i nisu ako pogledamo što je alternativa. Ako sada potrošimo milijarde, spriječit ćemo trošenje tisuća milijarda kasnije. Moramo djelovati odmah i zajedno", dodala je.

Ovaj novac će se iskoristiti za finalizaciju i distribuciju 500 milijuna testova i 245 milijuna lijekova za zemlje s niskim i sa srednjim prihodima do sredine 2021. i 2 milijarde doza cjepiva u svijetu, od kojih polovina za zemlje s niskim i srednjim prihodima do kraja 2021.

"Budući da svi mogu oboljeti od COVID-a 19, jasno je da svi moraju imati pristup svim sredstvima prevencije, otkrivanja i liječenja te bolesti, a ne samo oni koji ih mogu platiti", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 487.274 ljudi u svijetu od prosinca 2019. kada je Kina službeno izvijestila o izbijanju epidemije, navodi se u izvješću koje je France Presse objavio u petak pozivajući se na službene izvore.

Donatorska konferencija treba se održati u subotu u isto vrijeme kad i virtualni koncert na kojemu će nastupiti glazbene zvijezde - poput Shakire, Coldplayja, Ushera i Justina Biebera - kako bi dale svoj obol u prikupljanju novca za medicinsko istraživanje COVID-a 19.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini