NEW YORK

Simptomi upale kod 15 djece u New Yorku možda povezani s covidom-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Petnaestak djece primljeno je ovih dana u bolnicu u New Yorku sa simptomima upalne bolesti koja se može povezati s koronavirusom, priopćila je gradska zdravstvena služba. 

Pacijenti u dobi od 2 do 15 godina hospitalizirani su između 17. travnja i 1. svibnja i svi su imali temperaturu, kožni osip i bolove u trbuhu, uz povraćanje i proljev, priopćile su gradske vlasti.

Njihovi su simptomi bili slični simptomima Kawasakijeve bolesti, upalne bolesti od koje najčešće obolijevaju djeca do pete godine života i simptomima sindroma toksičnog šoka, povezanog sa stvaranjem otrova kao reakcije na bakterijsku infekciju. 

Sva su djeca trebala pomoć zbog otežanog disanja ili otežanog rada srca, a neka  zbog oboga.

Postupak liječenja pacijenata uključivao je aspirin i nijedno dijete nije umrlo.

Čelnica zdravstvene službe grada New Yorka Oxiris Barbot rekla je da nije utvrđena nikakva veza između te bolesti i koronavirusa.

Četvero djece među njima bilo je na testiranju pozitivno na koronavirus a šestero ih je imalo protutijela.

"Nismo sigurni o čemu je riječ", rekla je na dnevnoj tiskovnoj konferenciji gradskih vlasti. "Svakim danom doznajemo više informacija o tome kako covid-19 djeluje".

Premda broj slučajeva nije velik u usporedbi s brojem zaraženih koronavirusom u New Yorku, gradonačelnik Bill de Blasio je ocijenio da je "dovoljan (...) da bismo se zabrinuli".

Zdravstvene vlasti su dale do znanja da bi oboljelih moglo biti puno više a da su prijavljeni samo najteži slučajevi.

Nekoliko sličnih slučajeva zabilježeno je nedavno u Europi, uglavnom u zemljama koje su najteže stradale od koronavirusa.

Ako se ne liječe, Kawasakijeva bolest i sindrom toksičnog šoka mogu u nekim slučajevimazavršiti fatalno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini