LJUBLJANA

Cerar: balkanski mini-schengen dobar za suradnju, ali pravi cilj mora biti integracija u EU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na najavu osnivanja tzv. balkanskog "mini-schengena" kako je nazvano najavljeno povezivanje Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije kojim se želi omogućiti lakše prelaženje granice za državljane tih država uz osobnu iskaznicu, smanjiti granični zastoji u teretnom prometu, te uvesti zajedničko priznavanje stupnja obrazovanja, reagirao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, za kojega je to dobra ideja, ali ne može zamijeniti smjer tih država čiji je konačni cilj uključenje u Europsku uniju.

- Što više te države međusobno surađuju, time  se jačaju stabilnost, sigurnost, poslovni okoliš, pa i prilike za slovenska poduzeća. No,  smatramo da je najbolji način kako te države dovesti do bolje suradnje i uspjeha to da se uključe u Europsku uniju", kazao je Cerar na sjednici parlamentanrog odbora za vanjsku politiku, upitan što misli o spomenutoj regionalnoj inicijativi.
- Slovenija zagovara proces integracije tih država u EU, a to ćemo činiti  i ubuduće. Te države same ne mogu međusobno postići onakve učinke kakve mogu u sinergiji s Europskom unijom", istaknuo je šef slovenske diplomacije u parlamentu, gdje je odgovarao na  zastupnička pitanja o aktualnim događajima u međunarodnom okruženju.
Što se tiče odluke šefova europskih diplomacija koji su ovog tjedna donijeli pravni okvir za sankcije protiv pojedinaca i pojedinih tvrtki u Turskoj, a s obzirom na intenzivne odnose Slovenije s tom zemljom, Cerar je najavio pragmatično djelovanje.
"Slovenija mora postupati vrlo mudro, ali opet u skladu s našim principijelnim stajalištima kao članice Europske unije, rekao je Cerar.
Dodao je da Slovenija s Turskom ima sporazum o streteškom partnerstvu i dobru gospodarsku suradnju s tom državom.
- To je od izuzetnog značaja za naše gospodarstvo i naše opće odnose s Turskom koja je značajna regionalna velesila",  kazao je Cerar, podsjetivši da se u Ljubljani održava sastanak mješovitog slovensko-turskog međuvladinog povjerenstva.
"Dobro je da se ta suradnja nastavi, a tu ćemo priliku iskoristiti i za razmjenu političkih stajališta", kazao je Cerar na sjendici parlamentarnog odbora za vanjske poslove.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater