ZAGREB/LJUBLJANA

Slovenija: 400.000 eura humanitarne pomoći Turskoj i Siriji, kreće i konvoj pomoći 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenija će Turskoj i Siriji uplatiti humanitarnu pomoć u iznosu od 400.000 eura za oporavak od razornog potresa, objavila je u četvrtak slovenska vlada.

Slovenija je već u srijedu odlučila Turskoj pružiti materijalnu pomoć u vrijednosti od 451.400 eura preko mehanizma EU za civilnu zaštitu, a konvoj pomoći krenut će tijekom dana, objavila je agencija STA.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) dobit će polovicu od 400.000 eura humanitarne pomoći za pomoć stanovnicima nakon potresa u pogođenom jugoistočnom dijelu Turske. Preostala sredstva Slovenija će uplatiti u Prekogranični fond za Siriju u okviru financijskog mehanizma Ureda UN-a za humanitarna pitanja.

Sredstva za humanitarnu pomoć nakon potresa stanovnicima Turske i Sirije osigurat će se iz sredstava proračunske rezerve Slovenije, navode dužnosnici.

Prema posljednjim podacima, više od 17.000 ljudi poginulo je u razornim potresima koji su u ponedjeljak pogodili jugoistočnu Tursku i dijelove susjedne Sirije.

Slovenska vlada u srijedu je na dopisnoj sjednici odlučila i da će Slovenija kroz mehanizam EU-a na području civilne zaštite Turskoj dati materijalnu pomoć u vrijednosti od 451.400 eura. Konvoj s materijalnom pomoći danas će krenuti prema Turskoj.

Slovenija je u ponedjeljak preko Europskog mehanizma civilne zaštite poslala stručnjaka za logistiku u Tursku kako bi procijenio situaciju i koordinirao. U utorak je na ugroženo područje radi potrage i spašavanja stigla još jedna postrojba civilne zaštite, ekipa od sedam spasilačkih pasa s vodičima i četiri pratitelja.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater