BRDO KOD KRANJA

Sastanak na vrhu zapadnog Balkana u sklopu inicijative Brdo-Brijuni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Brdu kod Kranja u ponedjeljak ujutro počeo plenarni sastanak čelnika država zapadnog Balkana u sklopu inicijative Brdo-Brijuni, posvećen naporima u približavanju država jugoistoka Europe njihovu integriranju u Europsku uniju.


Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, Zorana Milanovića i Boruta Pahora, na današnjem vrhu čelnika sudjeluju predsjednik Albanije Ilir Meta, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, te tri člana predsjedništva BiH: Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.
Inicijativu Brdo-Brijuni su 2010. godine pokrenule Slovenija i Hrvatska zbog jačanja povjerenja i  regionalne suradnje,  te kako bi potaknule zemlje koje aspiriraju na članstvo da ustraju na reformama koje su potrebne za ulazak u Europsku uniju.

U ponedjeljak ujutro prije početka samita hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se bilateralno s predsjednicima Kosova Vjosom Osmani i Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U nedjelju, uoči današnjeg "balkanskog"  summita,  na Bledu su se sastali slovenski i hrvatski predsjednici Pahor i Milanović, izrazivši očekivanje da će na današnjem sastanku biti napravljen korak naprijed u tom pravcu.
Slovenija polovicom godine preuzima predsjedanje Vijećem EU-a i namjerava potaknuti bržu integraciju regije kao jedan od svojih prioriteta, a Pahor je to ocijenio važnim i za EU kao cjelinu iz geopolitičkih razloga. On se zauzeo za mogućnost da se zemlje nečlanice iz ovog područja u EU u budućnosti, ali što brže, uključe "u paketu", makar su u različitom položaju s obzirom na fazu pristupnog procesa.
Kao važno postignuće djelovanja inicijative Brdo-Brijuni do sada istaknuo je komunikaciju među čelnicima, s obzirom da se prije desetak godina  ona nije postojala.
"Ovdje smo da pomognemo susjedima na zapadnom Balkanu, kako bi oni što prije i što jednostavnije, ako je to moguće, ušli u EU", kazao je Milanović nakon jučerašnjeg sastanka s Pahorom.
Uz plenarni sastanak najavljeno je i više biletaralnih sastanaka tijekom skupa, s kojeg će se, prema predviđanjima domaćina, u zajedničkoj izjavi naglasiti jaka privrženost procesu širenja EU-a prema svom jugoistoku.U popodnevnim je satima predviđena i konferencija za novinare o postignućima sastanka.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom