KIJEV

Blinken opetovao američku podršku suverenitetu i integritetu Ukrajine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je opetovao podršku Sjedinjenih Država Ukrajini u kojoj već sedam godina traje pobuna proruskih separatista, a njegov posjet Kijevu dolazi u vrijeme laganog popuštanja napetosti između Ukrajine i Rusije.

"Ovdje sam iz jednostavnog razloga, da ponovno potvrdim u ime predsjednika (Joea) Bidena, naš snažan angažman prema suverenitetu Ukrajine, njezinu teritorijalnom integritetu i neovisnosti", rekao je Blinken u Kijevu.

U izjavi s ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom američki državni tajnik inzistirao je na spremnosti Washingtona da pomogne "jačati demokraciju" u Ukrajini, "graditi institucije i provesti reforme protiv korupcije".

Na tom polju Amerikanci i Europljani godinama čekaju opipljive rezultate.

Kuleba je rekao da Kijev "doista cijeni" pomoć primljenu od 2014. godine kada je revolucijom smijenjen s vlasti proruski predsjednik u Ukrajini, što je rezultiralo ruskom aneksijom poluotoka Krima i početkom rata na istoku Ukrajine, gdje proruski pobunjenici imaju potporu Moskve, tvrdi Zapad. 

Blinken se u četvrtak sastaje i s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a posjet Kijevu događa se u jeku napetosti s Rusijom koje su ipak počele opadati. 

Moskva je tjednima gomilala desetke tisuća svojih vojnika uz granicu s Ukrajinom, službeno tvrdeći da je riječ "o vojnim vježbama", što je na Zapadu budilo zabrinutost zbog moguće invazije.

Ta vojna kretanja bila su popraćena obnovom sukoba s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Moskva je konačno 23. travnja povukla svoje vojnike s granice nakon čega su popustile napetosti.

Ukrajina teži pristupiti NATO-u, a Rusija širenje zapadnog vojno-političkog saveza do svojih granica smatra prijetnjom. 

Konačno, Blinkenov posjet Ukrajini pada u vrijeme kada američki predsjednik Biden jača pritisak na Rusiju novim sankcijama i protjerivanjem diplomata.

Biden je pritom izrazio spremnost da se sastane s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater