WASHINGTON

Blinken kritizirao Rusiju, razmatra moguće sankcije protiv Sjeverne Koreje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada predsjednika Joea Bidena mogla bi nametnuti nove sankcije Sjevernoj Koreji, ali i Rusiji, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u intervjuu u kojem je kritizirao kinesko podrivanje autonomije Hong Konga te upozorio na prijetnju iranskog nuklearnog programa.

Blinken je rekao NBC Newsu da alati za denuklearizaciju Korejskog poluotoka uključuju dodatne sankcije u dogovoru s američkim saveznicima, kao i diplomatske poticaje koje nije specificirao.

U svezi s prosvjedima diljem Rusije rekao je da je "duboko uznemiren nasilnim ugnjetavanjem" prosvjednika i uhićenjima ljudi koji traže oslobađanje oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. 

"Ruska vlada čini veliku pogrešku ako vjeruje da se ovo tiče nas", rekao je u intervjuu. "Ovo se tiče njih. Njihove vlade. Frustracije koju Rusi imaju zbog korupcije, autokracije te mislim da trebaju gledati prema sebi, a ne prema van."

U intervjuu snimljenom u nedjelju, Blinken nije govorio o određenim sankcijama protiv Moskve. Rekao je da razmata odgovor na postupke protiv Navaljnog, kao i miješanje Rusa u izbore 2020. godine, hakerski napad Solar Wind i navodno podmićivanje Talibana da ubijaju američke vojnike u Afganistanu.

"Predsjednik nije mogao biti jasniji u razgovoru s predsjednikom Putinom", rekao je Blinken o Bidenovu telefonskom pozivu prošli tjedan ruskom čelniku.

U intervju je Blinken kritizirao kineske poteze prema Hong Kongu ocijenivši da Peking potkopava autonomiju tog otoka te bi Sjedinjene Države trebale prihvatiti stanovnike koji bježe od represije. 

"Ako su žrtve represije kineskih vlasti, morali bismo nešto učiniti da im pružimo utočiše", rekao je.

Ocijenio je nadalje da je nedovoljna transparentnost Kine u vezi s pandemijom koronavirusa "velik problem".

U Kini je izaslanstvo Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u misiji utvrđivanja činjenica o podrijetlu koronavirusa koji je prvi put službeno registriran u području grada Wuhana.

Blinken je u intervjuu upozorio da bi Iran mogao proizvesti fisijski materijal za nuklearno oružje. 

"Moglo bi se raditi o tjednima", ako Iran nastavi ukidati ograničenja nametnuta nuklearnim sporazumom iz 2015., rekao je o sporazumu iz kojeg je SAD povukao prijašnji predsjednik Donald Trump nakon čega je Iran i sam postupno odustajao od poštivanja pojedinih odredbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater