BRUXELLES

Državni tajnik Blinken najavio povratak SAD-a multilateralizmu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u ponedjeljak video vezom s ministrima vanjskih poslova država članica EU-a i najavio povratak Sjedinjenih Država multilateralizmu, rekao je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Imali smo dobru, afirmativnu raspravu. Blinken je rekao da se Sjedinjene Države doista sadržajno vraćaju multilateralizmu, spomenuvši pritom povratak Pariškom sporazumu o klimi, zajedničko djelovanje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim multilateralnim organizacijama”, rekao je Grlić Radman.

U raspravi o diversifikaciji energetskih izvora Blinken je pohvalio početak rada LNG terminala na Krku, dodao je Grlić Radman.

Druga tema je bila euroatlantska budućnost zemalja zapadnog Balkana.

Grlić Radman kaže da je u raspravi naglasio važnost Bosne i Hercegovine kojoj treba pomoći da postane politički stabilna i funkcionalna, osiguravanjem jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana.

EU računa na povratak SAD-a na zapadni Balkan, gdje ćemo zajedno raditi na stabilnosti i funkcionalnosti ne samo Bosne i Hercegovine, nego i svih zemalja zapadnog Balkana, rekao je.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je rekao da je jačanje suradnje EU-a i SAD-a na zapadnom Balkanu bila jedna od prvih tema današnjeg razgovora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater