WASHINGTON

Washington obećao "posvuda" braniti ljudska prava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američka administracija Joea Bidena obećala je u utorak da će braniti ljudska prava "posvuda" u svijetu, i kod partnera Sjedinjenih Država, čime obilježava prekid sa selektivnom i "tihom" diplomacijom Donalda Trumpa.

"Trend ljudskih prava i dalje se kreće u krivom smjeru u svim dijelovima svijeta", istaknuo je državni tajnik Antony Blinken tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća američke diplomacije o toj temi.

On je inzistirao na "genocidu nad većinski muslimanskim Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang i na represiji koju provode mjanmarske oružane snage nad prosvjednicima koji upozoravaju na državni udar u veljači. Ali spomenuo je i uhićenja oporbe u Rusiji, nasilje nad prosvjednicima u Bjelorusiji, zlostavljanje stanovnika Jemena, zločine u etiopskoj regiji Tigre i pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja koja provodi sirijski režim". 

Ali nije najavio nikakve kaznene mjere, dok sankcije Kini i Mjanmaru nisu donijele nikakav rezultat osim protusankcija Pekinga. 

"Upotrijebit ćemo sve alate naše diplomacije za obranu ljudskih prava i da počinitelji odgovaraju za zlostavljanja", upozorio je Blinken i precizirao da će Washington uvijek pokušati voditi akcije zajedno sa saveznicima, poput nedavno protiv Rusije, Mjanmara i Kine. 

Jamčio je da će se Bidenova administracija "usprotiviti kršenju ljudskih prava svuda gdje se ona događaju, bez obzira jesu li počinitelji protivnici ili partneri". 

Od stupanja na vlast u siječnju, demokratska vlada pokušava pokazati da su joj ljudska prava u središtu njezine diplomacije i ne oklijeva upozoravati na odluke zemala poput Turske. Kao i svake godine godišnje izvješće o ljudskim pravima nabraja zlostavljanja koja čine ključni partneri Washingtona, poput Egipta, Indije ili Saudijske Arabije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater