MELBOURNE

Australski znanstvenici podijelit će uzgojeni koronavirus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australski znanstvenici objavili su u srijedu da su uspješno u laboratoriju uzgojili verziju novog koronavirusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine, te su kazali kako će podijeliti WHO-u i znanstvenicima uzorke koronavirusa čime će pridonijeti bržem razvijanju cjepiva.

Istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu rekao je da će podijeliti uzorak, koji su izolirali od zaraženog pacijenta, sa WHO-om i laboratorijima širom svijeta.

"Ovo je korak naprijed, to je dijelić puzle koji smo sastavili", rekao je zamjenik ravnatelja instituta Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Virus, koji uzrokuje simptome nalik gripi, pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019.

Od tada se većina pokrajine Hubei, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u karanteni.

Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku.

Laboratorij u Kini već je uspješno uzgojio virus, ali su objavili samo sekvencu genoma virusa, prenosi ABC.

Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biosigurnosti na Institutu Kirby, rekla je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama.

"Više ljudi može kultivirati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, cjepiva i bolje karakteriziraju prirodu virusa i načine prenošenja", rekla je Maclntyre za Reuters.

Također otkriće australskih znanstvenika omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je Institut Doherty.

Ukupno su 132 osobe umrle u Kini od koronavirusa, a potvrđena su 5 974 slučaja zaraze, objavile su kineske vlasti u utorak.

Virus se prenosi kašljanjem i kihanjem, a inkubacijski period traje do 14 dana.

Institut Peter Dohety je zajednička ustanova Sveučilišta u Melbourneu i Kraljevske bolnice Melbourne (Royal Melbourne Hospital), dok Insitut Kirby djeluje unutar Sveučilišta Novi Južni Wales.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of