LONDON

Britanski znanstvenik ostvario napredak u pronalasku cjepiva protiv koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vodeći britanski znanstvenik postigao je značajan uspjeh u utrci za pronalaskom cjepiva za koronavirus, nakon što je smanjio uobičajeno vrijeme jedne faze razvoja cjepiva s „dvije do tri godine na samo 14 dana“, izvijestio je Sky.

Robin Shattock, voditelj odsjeka za sluzne infekcije i imunitet na sveučilištu Imperial College u Londonu, rekao je da bi sljedeći tjedan trebao početi s testiranjem cjepiva na životinjama, te da će, ako se pribavi dovoljno sredstava, na ljeto početi s ispitivanjima utjecaja cjepiva na ljude, objavio je Sky.

"Konvencionalni pristupi obično traju barem dvije do tri godine prije nego što lijek uopće dospije do kliničke faze", rekao je Shattock, dodajući da je pokusno cjepivo razvijeno u laboratoriju "za samo 14 dana".

"Do početka sljedećeg tjedna imat ćemo životinjske modele. Skratili smo put. Sljedeća faza bit će prelazak sa životinjskih testiranja na ljude i mislim da bismo uz odgovarajuće financiranje to mogli napraviti u roku od nekoliko mjeseci", rekao je.

Pronalazak cjepiva dolazi prekasno za ovaj val zaraze, no bit će krucijalan kad naiđe sljedeći val, objavio je Sky.

Profesor Shattock dio je znanstvene zajednice koja daje sve od sebe da pronađe cjepivo koje će potencijalno spasiti stotine života ako se zaraza koronavirusom pretvori u pandemiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini