premijer

Novi Zeland će zabraniti mobitele u školama. Zanimljiv je i argument za takav potez 

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Novozelandska vlada zabranit će mobitele u školama jer ondje zabrinjavajuće pada pismenost, rekao je konzervativni premijer Christopher Luxon. 

Škole na Novom Zelandu nekoć su imale neke od najboljih svjetskih rezultata u pismenosti, ali razine čitanja i pisanja pale su do te mjere da neki istraživači strahuju da postoji "kriza" u obrazovanju.

Luxon će time prihvatiti politiku koja je testirana s različitim rezultatima u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Taj bi potez zaustavio ometanje u razredima i pomogao učenicima da se usredotoče, rekao je Luxon.

"Zabranit ćemo telefone u školama. Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju", rekao je.

Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije Education Hub upozorili su prošle godine na "krizu pismenosti", otkrivši da više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati.

Luxonova konzervativna vlada, koja je prisegnula u ponedjeljak, već je prvi tjedan na vlasti zaglibila u kontroverze. 

Prvo je neočekivano ukinula vodeće svjetske mjere za kontrolu pušenja kojima se trebala zabraniti prodaju cigareta svima rođenima nakon 2008., što su liječnici proglasili "tragičnim", a zatim pristala ponovno pokrenuti istraživanje nafte i plina u moru, odbacivši jednu od važnijih politika o klimatskim promjenama bivše premijerke Jacinde Ardern.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater