ZAGREB

Cavusoglu ponudio usluge turskih tvrtki u obnovi potresom stradale Banije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turski ministar vanjskih poslova ponudio je u petak usluge turskih tvrtki u obnovi potresom razorenih područja u središnjoj Hrvatskoj, nakon što je Ankara već osigurala golemi broj kontejnera i šatora te druge potrepštine lokalnim stanovnicima.  

Turska, koja sama ima puno iskustva s potresima i obnovom, jedan je od pojedinačno najvećih donatora nakon razornog potresa jakosti 6,2 stupnja koji je krajem 2020. pogodio Baniju usmrtivši sedam ljudi i nanijevši golemu materijalnu štetu.

Turska je osigurala 200 kontejnera, 480 šatora, gotovo 300 elektičnih grijalica, 500 deka, 500 prehrambenih paketa i 800 paketa higijanskih proizvoda.

Nakon što je to područje obišao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, Mevlut Cavusoglu je rekao da se "pravi prijatelji poznaju kada je teško".

"Bilo mi je drago vidjeti da je ljudima to puno značilo", izjavio je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Grlićem Radmanom u Zagrebu.  

"Što se tiče građevinarstva, od srca mogu preporučiti turske tvrtke, ne zato što su naše, nego zato što znam da će posao obaviti kvalitetno i brzo", dodao je prvi turski ministar vanjskih poslova koji je nakon dvanaest godina službeno posjetio Hrvatsku.

Dvojica dužosnika razgovarala su o jačanju bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih, o zapadnom Balkanu, Bliskom istoku, odnosima Turske s EU-om i izbjeglicama.

Grlić Radman je istaknuo da je, unatoč pandemiji covida-19, trgovinska razmjena dviju zemalja u odnosu na 2019. veća 14,1 posto. "Jako je puno turskih poduzetnika koji žele investirati u Hrvatsku i obratno", rekao je.

O odnosima Turske i EU-a, koji su napeti u posljednjih nekoliko godina, podsjetio je da je Turska kandidat za članstvo u Uniji i saveznik u NATO-u.

"Zbog toga smatramo da je u interesu EU-a razvijati suradnju s Turskom i Hrvatska će se za to nastaviti zalagati", rekao je šef hrvatske diplomacije.

Dodao je da službeni Zagreb cijeni to što je Turska zbrinula 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica i istaknuo da je važno provesti migrantski pakt između EU-a i Turske po kojem Unija daje Ankari novac u zamjenu za sprječavanje novog migrantskog vala prema Europi.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini