ZAGREB

U Lekenik stižu deseci kontejnera iz Turske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kontejneri iz Turske stigli su u subotu u Lekenik kao pomoć stradalima u razornom potresu koji je uoči Nove godine pogodio središnju Hrvatsku, priopćilo je tursko veleposlanstvo.  

Kamionima je dovezeno 18 kontejnera za smještaj stanovnika koji su ostali bez svojih domova, a do kraja dana očekuje ih se još 16.

Dio kontejnera stigao je prije dva dana i isporučen u Glinu (12), Sisak (6), Lekenik (6) i Hrvatsku Kostajnicu (6). 

Turska je nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio Banovinu odlučila u Hrvatsku poslati 100 kontejnera. Do kraja subote trebalo bi ih stići ukupno 64, a ostalih 36 stići idućih dana.

Uz to, Ankara je ovoga tjedna najavila slanje dodatnih 100 kontejnera koji bi također trebali doći uskoro, stoji u priopćenju.

Kontejnere su Lekeniku dočekali veleposlanik Turske u Hrvatskoj Mustafa Babür Hizlan i državna tajnica hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Turske su vlasti odmah nakon potresa koji je nanio goleme štete na području Sisačko-Moslavačke županije stupile su kontakt s hrvatskim vlastima i ponudile svu potrebnu pomoć s obzirom da Turska ima mnogo iskustva s potresima.

Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) je dosad na ta područja isporučila 500 pokrivača, 272 električne grijalice i 480 šatora, uz pakete s hranom i higijenskim potrepštinama.

U Hrvatskoj se od 4. siječnja nalazi deset stručnjaka turske agencije za izvanredna stanja i katastrofe (AFAD) koji pomažu u sklapanju šatora, pripremi kontejnera i organizaciji pomoći.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon potresa nazvao hrvatskog kolegu Zorana Milanovića i ponudio svu potrebnu pomoć 

Veleposlanstvo je u priopćenju istaknulo je kako je Turska Hrvatskoj "istinski prijatelj", što je u razgovoru s Milanovićem rekao turski predsjednik te da je "vrijeme je za bratstvo". 

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je sućut obiteljima stradalih i hrvatskom narodu i želje za brzim oporavkom ozlijeđenih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum