MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE

Buduća meksička ministrica OPOVRGNULA SPORAZUM SA SAD-om O MIGRANTIMA

(EPA)

(EPA)


Buduća meksička vlada nije sklopila nikakav sporazum sa SAD-om prema kojem će migranti rješenja američkih sudova o zahtjevima za azilom morati čekati u Meksiku, izjavila je buduća ministrica unutarnjih poslova, opovrgavajući medijska izvješća.

Buduća vlada pregovara sa SAD-om ali ne može sklapati nikakve sporazume jer još nije na vlasti, naglasila je Olga Sanchez Cordero, odbacujući ujedno mogućnost da Meksiko bude proglašen "sigurnom trećom zemljom" za tražitelje azila.

Kada bi Meksiko prihvatio taj status, tražitelji azila morali bi zatražiti status izbjeglica u toj zemlji umjesto u Sjedinjenim Državama.

Položaj karavana migranata jako je delikatan, istaknula je Sanchez, ne isključujući eksplicitno mogućnost da ih Meksiko zadrži na svom teritoriju dok američki sudovi ne riješe njihove zahtjeve za azilom.

Sporazum "Ostanite u Meksiku" kratkoročno je rješenje, izjavila je meksička političarka prema pisanju Washington Posta.

Taj je list izvijestio o sporazumu, pozivajući se na meksičke dužnosnike i visokorangirane članove tranzicijskog tima budućeg meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Njime bi se po Washington Postu ukinuli dosadašnji propisi o dodjeli azila i postavila nova prepreka migrantima iz srednje Amerike koji su odlučili u SAD-u tražiti utočište od siromaštva i nasilja.

Aktivisti već dugo tvrde da Meksiko ne ispunjava sigurnosne uvjete da ponudi utočište ljudima kojima u srednjoj Americi prijeti nasilje.

Na upit Reutersa, budući zamjenik ministrice unutarnjih poslova Zoe Robledo kazao je da se detalji sporazuma "Ostanite u Meksiku" još dorađuju.

"Naš je cilj da ljudi koji napuste svoje zemlje iz sigurnosnih razloga ili zbog nasilja mogu naći smještaj u Meksiku ako tako odluče", izjavio je Robledo.

Buduća vlada želi po njegovim riječima naći posao za migrante u sektorima kojima manjka radne snage, poput tvornica u vlasništvu američkih kompanija.

Budući meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji stupa na dužnost 1. prosinca, obećao je da će pokušati eliminirati uzroke migracija otvaranjem novih radnih mjesta i poboljšanjem uvjeta života u Meksiku i srednjoj Americi.

Izrazio je nadu da će zauzvrat američki predsjednik Donald Trump i kanadska vlada pomoći potaknuti ekonomski razvoj u regiji.

U međuvremenu je američki predsjednik na Twitteru objavio da se migrantima koji čekaju na granici s Meksikom neće dopustiti ulazak u Sjedinjene Države dok sud ne odobri svaki njihov pojedini zahtjev.

"Svi će ostati u Meksiku. Ako se iz nekog razloga pokaže potrebnim, ZATVORIT ćemo našu južnu granicu", napisao je Trump na Twitteru. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum